DODJELA STEM STIPENDIJA EU NOVCEM

Slikovni rezultat za blazenka divjak mzo.hr

Tekst B. Dobrijević

Foto: www.mzo.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske osiguralo je iz strukturnih fondova Europske unije novac za 7600 novih stipendija godišnje u visokom obrazovanju, među kojima prvi put i za 3000  STEM stipendija za poticanje studiranja u tome području, te 4600 dodatnih socio-ekonomskih stipendija godišnje za studente slabijega socio-ekonomskog statusa.

STEM područje uvriježeni je naziv i skraćenica za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku i akronim je engleskih naziva tih područja (science, technology, engineering i mathematics), a obuhvaća široko područje prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te informatike. Kako u Hrvatskoj ne postoji dovoljno zanimanje za studij u tim područjima, Ministarstvo znanosti RH tijekom jeseni 2017. godine – prvi put do sada, dodijeliti tri tisuće stipendija za te studije, istaknuli su u MZO RH.

DODATNE STIPENDIJE

Uz 3000 STEM stipendija godišnje koje će se dodijeliti prvi put, od jeseni je Ministarstvo osiguralo i 4600 dodatnih socio-ekonomskih stipendija za studente slabijega ekonomskog statusa. Dosad se godišnje za te stipendije javljalo oko deset tisuća studenta koji su svi zadovoljavali potrebne kriterije, ali je do sada bilo moguće iz državnoga proračuna RH dodijeliti samo 5600 stipendija. Zbog toga je Ministarstvo iz EU povuklo dodatnih 270 milijuna kuna što je omogućilo dodatnih 4600 stipendija godišnje za tu najugroženiju skupinu studenata. Time bi se pokrile gotovo sve iskazane potrebe za stipendiranje.

STIPENDIJE ZA BRUCOŠE

Prema statističim podacima u STEM području je puno manje studenata nego u drugim područjima uspješno završilo prvu godinu studija, odnosno steklo potreban broj ECTS bodova te im je potrebna pomoć. Osim toga, Ministarsvo će poticati i buduće studente da upišu studije baš u tome području, jer je u Hrvatskoj razmjerno nizak postotak studenata koji upisuju takve studije.

Za te potrebe u europskim strukturnim fondovima osigurano je 180 milijuna dodatnih kuna za sljedećih pet godina, a to pak znači tri tisuće STEM stipendija godišnje, odnosno 15 tisuća tih stipendija u sljedećih pet godina. Te stipendije do sada nisu postojale i to je novost kojoj je cilj motivirati studente za studije u području prirodnih, tehničkih, biotehničkih znanosti i informatike te povećati uspješnosti studiranja u tome području. U praksi to znači da će svaki deseti student koji upiše studij u STEM području od ove godine dobiti stipendiju.

STEM HRVATSKA

Stipendije iznose 1200 kuna mjesečno kroz devet mjeseci, taj program stipendiranja odnosi se na razdoblje od kolovoza 2017. godine pa do lipnja 2022. godine. Radi se o potpuno novom načinu provođenja stipendija jer prvi put nema natječaja. To znači da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja preko svojih digitalnih kanala, visokih učilišta, Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) prikupiti sve podatke i informatičkim putem pronaći studente koji imaju pravo na stipendiju. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske također očekuje da i mediji budu posrednici u prenošenju vijesti i poruka studentima po ovom pitanju. Nadalje, prema planu Ministarstva svako visoko učilište koje provodi programe u STEM području dobiti će barem jednu stipendiju za studente prve godine.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon