DODJELA SREDSTAVA IZ EU FONDOVA U HRVATSKOJ JE NAJVEĆE LEGLO KORUPCIJE I KRIMINALA?

Tekst: Branimir Perković/HKP

Foto: Dalmatinski portal

APPRRR je prijavila Hrvoja Vojkovića samo zbog pokušaja subvencijske prevare, a svoje stranačke kolege ne žele prijaviti unatoč prijavama koje su protiv njih zaprimili.

Ministarstvo i Agencija su nas uvjeravali da su Tolušiću isplaćena sredstva u skladu sa zakonom, sve dok ga nije uhapsio EPPO, a zanimljivo da nitko nije odgovarao od odgovornih za namještanje omotnice i nezakonitu isplatu sredstava.

Premijer i DORH su tvrdili da je sve uredu sa bivšom ministricom Žalac i aferom “softver”, pa čak i kad ju je uhapsio EPPO. Očito se grčevito i s razlogom brane bivši ministri kako nebi “propjevali”.

Zašto je Vojković uhićen zbog tulipana iako je tražio sredstva za maslinik i turizam?

Vojković je krivotvorio dokumentaciju u prijavi za tri natječaja u poljoprivredi, ukupno je tražio oko 370.000 eura, ali u kontroli zahtjeva su otkrivene nepravilnosti pa mu sredstva nisu odobrena.

Uhićen je zbog toga što je lažno tvrdio da je posadio tulipane. Za sva tri projekta je zatražena potpora u vrijednosti od skoro 370.000 eura, sufinancirana sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85% te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15%.

Znači, tražili su se poticaji za nasad maslinika i staklenika za uzgoj povrća te pružanje turističkih usluga, a Vojković je “pao” jer nije zasadio tulipane. Kakve to veze ima jedno s drugim?

Vojković je tulipanima umjetno “pumpao” ekonomsku veličinu da bi dobio poticaje

Odgovor leži u načinu kako bodovanje i rangiranje projekata koji se prijavljuju na fondove EU za poticaje u poljoprivredi funkcioniraju. Jedan od kriterija koji obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) moraju ispuniti kada se prijavljuju na natječaje za programe sufinancirane iz fondova EU je “ekonomska veličina”.

Ako OPG nema “ekonomsku veličinu” veću od određenog minimalnog iznosa koji stoji u natječaju, onda automatski ne može dobiti potporu.

Cvijeće i ukrasno bilje ima daleko veću zadanu ekonomsku vrijednost po površini od ostalih kultura; žitarica, voća, uljarica, krmnog bilja, maslina, grožđa itd.

Znači, tražili su se poticaji za nasad maslinika i staklenika za uzgoj povrća te pružanje turističkih usluga, a Vojković je “pao” jer nije zasadio tulipane. Kakve to veze ima jedno s drugim?

Zbog toga svi koji žele dobiti poticaje, a nemaju dovoljnu ekonomsku veličinu OPG-a za određenu mjeru, bilo da se radi o minimalnoj ekonomskoj veličini od 2000 eura, 8000 eura ili više, sade cvijeće da bi umjetno povećali ekonomsku veličinu na najbrži i najjednostavniji način.

Vojković je jedan od tisuća onih u Hrvatskoj koji su dobili EU poticaje na istu “foru”, a jedan je od onih koji nije imao ni minimum integriteta da zaista zasadi tulipane.

U svakom slučaju je cijeli sustav nakaradan, a posebno brine to što u pravilu konzultanti za EU fondove savjetuju OPG-ovce da to rade. Ništa ilegalno (ako se zaista posadi), ali svejedno pomalo prevarantski, “kokošarski.”

Dodjela potpora kao i dodjela sredstava iz EU fondova u Hrvatskoj je najveće leglo korupcije i kriminala.

Europska komisija je utvrdila da je Hrvatska čak 70% sredstava iz EU fondova iskoristila nenamjenski i to u infrastrukturu i nepoljoprivredne djelatnosti, umjesto u poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju.

Sredstva potpora i sredstva iz EU fondova koriste se da bi se politički opstalo na vlasti i da bi se stranačkim mecenama dodjelila sredstva, a dio tih sredstava završava u stranačkoj blagajni.

Nije ni čudno što Hrvatska ima najviše građanskih prijava Europskim istražiteljima za subvencijske prevare. Tko je sljedeći?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon