DOBRO PODMAZANO PRAVOSUĐE I U VRIJEME KORONE UBRZANO PRODUCIRA BIZARNE PRESUDE S OVRHAMA

Tekst: B. D.

Foto: Grad Pag / M. V.

Iako su mnogi u Hrvatskoj pozdravili posljednje interventne mjere Vlade RH s privremenim zastojem provedbe ovrha i deblokada, a koje su uvedene uslijed korona krize s kojom je preko 250 tisuća blokiranih građana dobilo financijski predah, čini se da hrvatsko pravosuđe nimalo ne prati najnoviju odluku Vlade. Primjetno je to iz dostupnih presuda hrvatskog pravosuđa koje kao vrlo dobro podmazan stroj i dalje producira sudske ovrhe koje se precizno arhiviraju i čekaju pogodan trenutak kada će stupiti u realizaciju putem FINA-e.

U prilog tome govori i bizarna presuda Općinskog suda u Zadru, stalne službe u Pagu od 13. kolovoza 2020. godine koju donosimo u prilogu teksta, dakle u jeku godišnjih odmora, kojom se pravosudni aparat Republike Hrvatske sasvim nepotrebno opterećuje za minimalistički iznos tužbenog zahtjeva od 8,52 kune (slovima: osamkunaipedesetdvijelipe). Navedeni primjer jasno ukazuje o sprezi pravosuđa RH s hrvatskim cehom javnih bilježnika od kuda se i pokreću sve ovrhe u Republici Hrvatskoj. Istovremeno Općinski sud u Zadru, Stalna služba u Pagu ima velikih problema sa zemljišnoknjižnim odjelom u kojem se nalazi više tisuća zaostalih i neriješenih predmeta, a za njihovo rješavanje potreban je jednogodišnji rad nekoliko dodatnih službenika bez primanja novih predmeta.

Osim ovog slučaja na otoku Pagu, zabilježen je tijekom pandemije koronavirusa i relativno velik broj donesenih ovrha na Općinskom sudu u Karlovcu koje su u neuobičajeno kratkom vremenskom roku od samo nekoliko mjeseci od trenutka podnešenja tužbi dobile pravomoćnu sudsku presudu. Je li riječ o sprezi lokalnih javnih bilježnika i pojedinih sudaca sudova u Karlovcu, teško je u ovom trenutku sa sigurnošću ocijeniti.

Zaključno, krajnji je čas da mjere koje je uvela Vlada RH, a koje su važan preduvjet za ozbiljan pristup trajnom rješenju blokiranih, dođu do izražaja i u ovakvim nesvakidašnjim slučajevima kao što pokazuje ovaj primjer sudskog postupka s otoka Paga budući taj poveći broj ovršenih građana tijekom pandemije korone mora imati svog pravnog zastupnika u Vladi i Saboru Republike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon