DOBIVA LI I PLENKOVIĆ NAKON MIŠETIĆA FRANCUSKI ORDEN LEGIJE ČASTI?

Tekst: B. D.

Foto: Nacional/Paraf

Nakon kupljenih zrakoplova francuskog proizvođača Airbus za Croatia Airlines, Hrvatska Vlada je odlučila kupiti 12 francuskih borbenih aviona F3R Rafale po cijeni od oko milijardu eura. Naime, na sjednici vlade je u petak, 28. svibnja 2021. konačno objavljeno koje će borbene avione Hrvatska nabaviti i time, kako je rekao premijer Plenković, “promijeniti stratešku snagu zemlje”. Zanimljivo je i to da će Hrvatska za avione izdvojiti enorman novac, istovremeno dok su grad Zagreb i Banovina u ruševinama od potresa.

Slučajno ili ne, Francuska je svom dugogodišnjem partneru Srbiji, iako ona nije članica EU, 2019. godine prodala sustav protuzračne obrane ‘Mistral 3’ i to prilikom posjeta predsjednika Marcona Srbiji. Dakle, Francuska je u relativno istom vremenskom razmaku Plenkoviću prodala 12 aviona Rafale, a Srbiji 18 jedinica PZO-a i ukupno 50 raketa.

Podsjetimo, nekadašnji direktor Croatia Airlinesa Ivan Mišetić primio je 2007. godine Orden legije časti, koji mu je, u ime tadašnjeg predsjednika Francuske, uručio francuski veleposlanik u Hrvatskoj. Mišetić je dobio priznanje za “promicanje gospodarskih veza između Hrvatske i Francuske”, koje se temelje na suradnji s proizvođačem zrakoplova Airbusom. Nakon što je devastirao Croatia Airlines u 14 godina mandata, Mišetić je smijenjen s čelne pozicije domaćeg prijevoznika 2010. godine zbog toga što je u isto vrijeme protuzakonito sjedio na poziciji direktora CA i u Nadzornom odboru Lufthanse.

Osim toga, valja ovom prilikom spomenuti i mali detalj kako je kćerka Ivana Mišetića, Tena Mišetić, igrom nekog slučaja desna ruka premijera Andreja Plenkovića u Banskim dvorima dugi niz godina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon