DJEČJA OPERA BRUNDIBÁR U JASENOVCU

Tekst: A. P. Gojanovic

Foto: CKIM

Festival suvremenog židovskog filma Zagreb – Festival tolerancije i Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust uz potporu Centra za kulturu i informacije Maksimir pripremili su hrvatsku izvedbu opere za djecu „Brundibár“, češkog skladatelja Hansa Kráse s libretom Adolfa Hoffmeistera, koju su u originalu izvodila djeca Terezina, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj. Četri hrvatske izvedbe opere Brundibár održati će se 1. i 2. listopada 2021. u JUSP Jasenovac od 12 i od 14 sati.

Podsjetimo, Krása i Hoffmeister napisali su operu 1938. godine za natječaj čehoslovačkog Ministarstva školstva i narodnog obrazovanja koji je kasnije otkazan zbog razvoja političkih događaja u Europi. Probe su započele 1941. godine u židovskom sirotištu u Pragu, koje je služilo za privremeno obrazovanje djece koja su zbog rata odvojena od roditelja. U zimi 1942. opera Brundibár je prvi put odigrana u sirotištu dok je premijerno predstavljena 23. rujna 1943. u Terezinu gdje je odigrana 55 puta u godinu dana. Osim toga, posebna izvedba Brundibára održana 1944. godine za predstavnike Crvenog križa koji su došli pregledati životne uvjete u logoru Terezin (Theresienstadt).

Hrvatska praizvedba opere održana je 27. siječnja 2018. godine, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, ispred Prve hrvatske tvornice ulja u Zagrebu, budućeg prostora Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon