DISKRIMINIRA LI FINA SOCIJALNO UGROŽENE OSOBE?

Tekst: Panopticum

Foto: FINA

Dok velebna sjedišta FINA-e širom Hrvatske uglavnom zjape prazna, hrvatska agencija za platni promet, posebno specijalizirana za ovrhe, otvara u mnogobrojnim shopping centrima širom RH svoje poslovnice, koje za razliku od glavnih sjedišta agencije imaju posebno, produljeno radno vrijeme. Unatoč tome, u širokoj paleti usluga FINA obavlja i uplate za štićenike Centara za socijalnu skrb (CSS) Republike Hrvatske, odnosno za osobe koje zaprimaju socijalnu pomoć s nekoliko osnova. Međutim, FINA tijekom svog radnog vremena ne ispunjava svoju obvezu već je za razliku od ostalih uplata, odnosno isplata fizičkih i pravnih osoba, ograničila vrijeme rada s osobama sa socijalnim potrebama.

Iako se FINA pokrila obaviješću napisanom sitnim slovima na oglasnim pločama svojih poslovnica, iz svega se može zaključiti kako osobe ugoroženog socijalnog statusa ne uživaju ista prava dolazeći na šaltere hrvatske financijske agencije. Osim toga, štićenici CSS-a navode da prilikom plaćanja svojih obveza često nailaze i na drugu vrstu zapreka na način da FINA-in računalni program koji obrađuje tu vrstu uplata bude u često prekidu pa i tada ne mogu izvršiti svoje financijske obveze.

Ne ulazeći u poslovnu politiku FINA-e, mišljenja smo da socijalno ugrožene osobe, gurnute ionako već na rub društva, doživljavaju na taj način ponovno svoju društvenu degradaciju i ljudsko ponižavanje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon