DISCIPLINIRANJE AMT PRED EU IZBORE

Tekst: B. D.

Foto: HINA

U trenucima dok Anka Mrak Taritaš sve glasnije nastupa u redovima Amsterdamske koalicije za predstojeće EU izbore objavljena vijest o njemon kažnjavanju od strane Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa na čijem je čelu Nataša Novaković. Za sa je nejasno je li navedena odluka plod mogućeg disipliniranja šefice Glas-a od strane vladajućeg HDZ-a ili tek eventualni uvod u nešto ozbiljnije istrage. Da podsjetimo, sukob interesa je predvoje korupcije.

ODLUKA

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je Anku Mrak-Taritaš s 3 tisuće kuna jer je prekršila Zakon o sprečavanju sukoba interesa zbog neusklađenosti prijavljene i utvrđene imovine budući u imovinskoj kartici za 2015. godinu nije prijavila stan i garažu. Odluku Povjerentva o pokretanju postupka donosimo u prilogu teksta.

DAROVANJA ZBOG IZBJEGAVANJA POREZA?

Naime, Anka Mrak -Taritaš je stan u Posavskoj ulici u Zagrebu od 73 kvadratna metra i garažu od 16 m2 kupila zajedno sa starijim sinom 2006. godine prije stupanja na dužnost, a svoj suvlasnički dio mu je darovala 2010. godine. Nakon što se stariji sin oženio i zajedno sa suprugom dobio novi stan, darovao je majci te nekretnine u Posavskoj krajem 2015. dok je bila ministica, a ona je te nekretnine nakon mjesec i pol dana darovala mlađem sinu u siječnju 2016.

SINKOPA

Kako nalaže zakon, bivša ministrica Anka Mrak Traitaš je bila dužna u imovinskoj kartici prijaviti da je stekla vlasništvo nad njima, iako je bila prethodni vlasnik, a nekretnine nisu kupljene za vrijeme obnašanja dužnosti.

IMA JOŠ JEDNU PRIJAVU

Mrak Taritaš je prijavljena u još jednom slučaju jer je samu sebe imenovala predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita i za to u četiri godine dobila 40 tisuća kuna, što nije prijavila u imovinskom kartici. U tom slučaju Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa tek treba odlučiti hoće li pokrenuti postupak ili ne.

OTVORENA PITANJA O GUNJI

Mnogo veću prašinu od ove prijave Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa podigle su moguće protuzakonosti u obnovi poplavljenih područja oko Gunje u vrijeme dok je Anka Mrak Taritaš bila ministrica graditeljstva u vladi Zorana Milanovića. Spekuliralo se u medijima da je tamo zamračen veći novac nego za farbanje tunela u vrijeme korumpirane vlade Ive Sanadera. Više o toj temi možete pročitati na ovom linku: https://panopticum.hr/gradevinska-barunica-iz-malinske/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon