OPROŠTAJ OD DIPLOMATA I PANTOVČAKA

Tekst: I. C./Panopticum

Foto: Ured predsjednice

Prijam Predsjednice RH za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je u srijedu, 5. veljače 2020. godine prijam za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj zahvalivši im na marljivom radu i zalaganju te na predanosti razvijanju još jačih veza između njihovih zemalja i Hrvatske. Među uzvanicima i članovima diplomatskog zbora osjetio se njen tihi pozdravni govor na kraju petogodišnjeg mandata provedenih na Pantovčaku.

OSVRT NA PETOGODIŠNJI MANDAT

U obraćanju Predsjednica se osvrnula na svoj predsjednički mandat kazavši kako je nastojala ispuniti svoju ustavnu ulogu u sukreiranju vanjske politike koja je u svom pristupu uvijek bila progresivna i proaktivna. „Posvetila sam svoj mandat promicanju odnosa između Hrvatske i vaših država – mnoge od kojih sam posjetila ili sam primila šefove vaših država i druge visoke dužnosnike u Hrvatskoj“, kazala je Predsjednica dodavši kako je za nju diplomacija bila i ostala ključno sredstvo za povezivanje naših zemalja i kultura, naših naroda i gospodarstava.

NUŽNOST EU KONSOLIDACIJE

Za novo desetljeće Predsjednica je kazala kako ga započinjemo s lokalnim, europskim i globalnim izazovima, ali i s ogromnim mogućnostima, a govoreći o budućnosti Hrvatske i Europe, podsjetila je kako je često naglašavala nužnost europske konsolidacije. U tom smislu, izrazila je ponos na jedno od postignuća svojeg mandata, Inicijativu triju mora, koja je okupila 12 država članica Europske unije i čiji je cilj prevladati unutrašnje neravnoteže unutar EU ukidanjem umjetnih podjela između starih i novih država članica te provođenjem konsolidacije Europe, njenog tržišta i teritorija. „Danas, članice Inicijative triju mora pridonose jačanju jedinstva Europske unije, većoj koheziji i povezanosti, kao i njenoj daljnjoj integraciji“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

SENSE CROATIA

Predsjednica se u obraćanju osvrnula i na svoj projekt Osjetimo Hrvatsku [Sense Croatia], tijekom kojeg su članovi diplomatskog zbora, zajedno s njom, posjećivali sve krajeve Hrvatske kako bi ne samo vidjeli ljepote Hrvatske, već i svjedočili njenim uspjesima i razvoju te upoznali hrvatske ljude iz različitih krajeva i svih sfera društvenog života.

RAZBIJANJE STAKLENIH STROPOVA

Istaknula je kako je marljivo radila na brendiranju Hrvatske na domaćem i inozemnom planu. Dodala je kako smo, zahvaljujući njezinim i naporima hrvatske Vlade, uspjeli demografiju postaviti visoko na dnevni red Europske unije, kako bismo zajedno radili na rješavanju tog pitanja. Nadalje, Predsjednica je izrazila uvjerenje da je, kao prva predsjednica Hrvatske i predsjedavajuća Vijeća žena svjetskih vođa, pomogla mnogim mladim ženama razbiti vlastite ‘staklene stropove’  nadahnjujući, motivirajući ih i pokazujući im što je sve moguće.

GRADNJA BUDUĆIH DIPLOMATSKIH MOSTOVA

Zaželjevši šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj uspješan nastavak mandata, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje kako će i dalje graditi mostove i razumijevanje između naših zemalja i naroda na uzajamnu korist naših država.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon