DIPLOMACIJA ZA POČETNIKE: U MVEP ZAPOČEO XIV. TEČAJ DIPLOMACIJE

Tekst: M. Š.

Foto: Cromiss UN

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, 12. travnja 2021. godine započeo je diplomatski tečaj, kojeg u Diplomatskoj akademiji pohađa XIV. generacija polaznika.

Tečaj je započeo predavanjem ministra Grlića Radmana na temu Temeljne odrednice i glavni strategijski pravci vanjske politike Republike Hrvatske. Tijekom predavanja ministar je naglasio kako je trideset godina neovisnosti RH ujedno i tridesetogodišnjica hrvatske diplomacije. Osim ministra, predavači su hrvatski i strani diplomati, sveučilišni i drugi znanstvenici, kao i javni djelatnici iz Hrvatske i inozemstva, angažirani u područjima diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa.

Kako se neslužbeno može saznati, polaznike Diplomatskog tečaja su zanimale teme vezane uz položaj i zaštitu Hrvata u BiH, zatim uz Inicijativu triju mora, odnosa Republike Hrvatske i susjednih zemalja, Inicijativu Kina + 17 i tzv. gospodarsku diplomaciju.

Program traje dva mjeseca i sastoji se od predmeta grupiranih u četiri modula: Međunarodne organizacije, međunarodni odnosi i vanjska politika, Europska unija i Republika Hrvatska, Diplomacija i diplomatska profesija, Globalna sigurnost, transatlantski odnosi i gospodarska diplomacija, a provodi se kroz predavanja i radionice te posjete političkim, gospodarskim, kulturnim i drugim institucijama u RH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon