DIONIZIJSKI PLES DAGMAR MENEGHELLO

IZLOŽBA DIONIZIJSKI PLES BORISA BUĆANA I PETRA DOLIĆA IZ ZBIRKE DAGMAR MENEGHELLO

Tekst: Panopticum

Foto: ART Palmižana Meneghello

Otvorenje izložbe radova Borisa Bućana i Petra Dolića iz Zbirke Dagmar Meneghello ‘Dionizijski ples – jedan slikar, jedan kipar’ održat će se u Kaštelu Vitturi, Muzej grada Kaštela, u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine u 21 sat. Izložba ostaje otvorena do 2. kolovoza 2019. Prema najavama hrvatske kulturne javnosti, izložba je kulturni sadržaj dostojan i većih urbanih sredina. Raskošno vizualno iskustvo u spomeniku kulture, Kaštelu Vitturi izgrađenom u moru prije više od 500 godina biti će zasigurno kulturni doživljaj za pamćenje. Na svečanom otvorenju o umjetnicima će govoriti povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica Margarita Sveštarov Šimat, autorica niza eseja o slikarskim konceptima Borisa Bućana tiskanih u katalogu. Svakome umjetniku tiskan je opsežan katalog u zajedničkoj nakladi – Muzeja grada Kaštela i Dagmar Meneghello. Kustosica izložbe je muzejska savjetnica Mirela Vujević Duvnjak.

Zbirka Dagmar Meneghello koja broji oko 5 tisuća djela, a koju je Dagmar Meneghello počela stvarati  od 1967. godine u projektu ART Palmižana Meneghello, dragocjen je doprinos ukupnom hrvatskom nacionalnom umjetničkom i baštinskom korpusu. Jedinstvena Dagmar Meneghello na otočiću Sveti Klement nedaleko grada Hvara provela je gotovo pola stoljeća, a njen ispunjen život čuvarice obiteljskih uspomena dostojan je snimanja filma u Fellinijevskoj maniri.

Naime, brojna su i tematski raznolika djela Borisa Bućana i Petra Dolića  u njenoj palmižanskoj Zbirci. Izložbom je priređen zajednički nastup ovih dvaju umjetnika, Mediteranaca po vokaciji, u nesvakidašnjem ambijentu kaštela Vitturi. Naziv izložbe “Dionizijski ples: jedan slikar – jedan kipar” sintagma je koju je osmislila Dagmar  Meneghello a koja sažima prirodu djela obaju umjetnika, i to u onom najjednostavnijem poimanju božanstva Dioniza, u smislu zanosa i nesputanosti. Toj atmosferi neposrednosti, ujedno i izvoru umjetničke inspiracije, osim prirodnih zatečenosti otoka, pridonosi raskošna flora na otočkoj ostavštini obitelji Meneghello. Naime, veliki broj radova na izložbi inspiriran je otočkim motivima, a mnoga su nastala upravo na Palmižani.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon