DIJAGONALNO: IZLOŽBA DAMIRA FACANA-GRDIŠE U GALERIJI SUSEDGRAD 

Tekst: Sonja Švec Španjol

Foto: CK Susedgrad

Svečano otvorenje samostalne izložbe „Dijagonalno“ akademskog umjetnika Damira Facana-Grdiše zakazano je u srijedu 29. ožujka 2023. u Galeriji Idealni gradCentar za kulturu Susedgrad. Autor će se predstaviti selekcijom radova iz recentnog ciklusa „Dijagonalno“. Damir Facan-Grdiša već godinama izaziva divljenje oblikujući čudnovate kompozicije na površini papira velikih dimenzija u tradicionalnoj tehnici akvarela. Umjetnik uzima dva likovno, karakterno i značenjski posve suprotna motiva – more i grad – kao figurativna polazišta za oblikovanje vlastitog likovnog teksta. Na otvorenju posjetitelji će moći premijerno vidjeti tri posve nova rada koja do sada nisu predstavljena javnosti, a nastala su u posljednjih nekoliko mjeseci. Izložba ostaje otvorena do 18. travnja 2023. godine.

Damir Facan-Grdiša već godinama izaziva divljenje oblikujući čudnovate kompozicijena površini papira velikih dimenzija u tradicionalnoj tehnici akvarela. More kao elementarna sila prirode koja svojim zastrašujućim razmjerima izaziva strahopoštovanje kod pojedinca, te sociološki aspekt grada od početka 2000-ih predstavljaju tematsko polazište unutar kojeg autor predano traga za likovnim pokretom linije i boje.

Izložba „Dijagonalno“ prirodni je nastavak ranijih izložbi koje su pratile razvoj i mijene unutar ciklusa započevši s izložbom „Konfrontacija prostora“ tijekom 2019. i 2020. godine, pa izložbama „Izbjegavajući crnu“ 2021. godine i „Nagnuto“, „Nagnuto malo“ i „Nagnuto jače“ u 2022. godini. Recentni radovi predstavljeni na izložbi “Dijagonalno” dinamični su i još više „uskovitlani“ zahvaljujući dijagonalnim silnicama koje oblikuju jedinstvene strukturne cjeline. U djelima s temom mora, brod i dalje ostaje strukturalno i motivsko središte koje uravnotežuje kompoziciju, ali i zadržava cjelokupni prikaz u području figuracije.

Damir Facan-Grdiša rođen je 1965. godine u Zagrebu. Umjetničko obrazovanje započinje na Školi za primijenjenu umjetnost, odjel zidnih slikarskih tehnika, da bi 1990. godine diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ive Friščića. Nakon studija radi kao nastavnik likovnih stručnih predmeta na Obrtničkoj školi u Zagrebu do 1998. godine. Nakon toga djeluje kao samostalni umjetnik, izlaže te objavljuje ilustracije za više izdavačkih kuća. Član je HDLU-a, ULUPUH-a, a od 2002. godine i HZSU-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon