DHMZ PROSLAVIO 75 GODINA POSTOJANJA I 30 GODINA ČLANSTVA U WMO

Tekst: Panopticum

Foto: DHMZ

Središnja proslava 75 godina DHMZ i 30 godina članstva Hrvatske u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO) održana je u četvrtak, 15. rujna 2022. u Zagrebu u nazočnosti brojnih stručnjaka, visokih predstavnika hrvatske Vlade te europskih i svjetskih meteoroloških organizacija. Manju fotogaleriju sa središnje svečanosti donosimo u prilogu teksta.

Kako je priopćeno iz DHMZ-a, međunarodna meteorološka delegacija, u kojoj je pored glavnog tajnika WMO-a još glavna direktorica Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) Florence Rabier, izvršni direktor Europskog udruženja nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi (EUMETNET) Klemen Bergant, i glavni direktor Europske organizacije za korištenje meteoroloških satelita (EUMETSAT) Phil Evans, u pratnji ravnateljice Ivančan-Picek i njezinih najbližih suradnika, obišla je operativne prognostičke prostorije te se upoznala sa svakodnevnim procedurama u slučajevima opasnih meteoroloških i hidroloških pojava.

Glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek napomenula je da je u povijesti hrvatske meteorologije tijela vlasti, tvrtke i najšira javnost, nisu nikada ostali bez meteoroloških informacija. Nadalje, naglasila je da DHMZ trenutačno uvodi tri ključna projekta kojima se moderniziraju sve tri motriteljske mreže: meteorološku, hidrološku te mrežu za praćenje kvalitete zraka. Apelirala je na Sveučilište u Zagrebu da učini sve kako bi počela gradnja nove zgrade DHMZ-a na Borongaju, za koju su, kazala je, već odobrena europska sredstva.

Glavni tajnik WMO Petteri Taalas čestitao je Hrvatskoj koja je proglašenjem svoje neovisnosti morala izgraditi vlastitu meteorološku službu te je uz pomoć Svjetske meteorološke organizacije uvijek davala podršku i pomoć zemljama u njihovim naporima izgradnje vlastitih meteoroloških organizacija, u čemu je, kako je kazao, Hrvatska odigrala vodeću ulogu.

U petak, 16. rujna 2022. će strano izaslanstvo posjetiti novi radarski centara DHMZ-a na vrhu Goli kod Labina. Radi se o najsuvremenijem meteorološkom radaru, jednom od ukupno tri na obali Jadrana. Nakon instalacije trećeg radara na lokaciji Uljenje na Pelješcu, tijekom ove jeseni, po prvi put u povijesti cijeli hrvatski Jadran bit će pokriven radarskim mjerenjima što će bitno povećati sigurnost ljudi i dobara na moru i uz more.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon