DHK OBJAVIO KNJIGU “INTIMNI TRENUTCI” IVANA MAŽURANIĆA

Tekst: M. Š.

Foto: MH/HRT

Povodom 130. obljetnice smrti velikoga pjesnika, hrvatskoga bana Ivana Mažuranića, Društvo hrvatskih književnika (DHK) objavilo je knjigu »Intimni trenutci«, u kojoj su sabrane njegove mladenačke ljubavne pjesme. Knjigu je priredio Božidar Petrač, a u Maloj knjižnici DHK uredio ju je Ivica Matičević. Mažuranić je, kako navodi priređivač, autor najboljega i najljepšega spjeva hrvatske književnosti »Smrt Smail-age Čengića«, a kao državnik je bio prvi ban pučanin.

Knjiga »Intimni trenutci« donosi osam njegovih pjesama: Mojoj (1838.), Napast (1838.), Javor i Javor i tamjanika (obje u rukopisu datirane s 4. lipnja 1840.), Peru (1840.), Jur višekrati (1841.), Poslanica ((1841.) i Zaručnici (1841.). Njegova je ljubavna poezija oslonjena na narodnu baladu, dubrovačku petrarkističku liriku koja je apsolutizirala ljubav prema ženi i na duh moderne osjećajnosti koju je iznjedrio romantizam. Poslije ženidbe, Mažuranić više nije pisao ljubavne pjesme, dok je u pismima postao suzdržan, bez većih – osim pozdravnih izraza ljubavi – ljubavnih iskaza.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon