DESANT UMIROVLJENIKA NA HRT

Tekst: R. F.

Foto: HSU

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izvijestio je u četvrtak, 6. veljače 2020. godine da je njegova stranka – HSU, peti put u saborsku proceduru uputila dopune Zakona o HRT-u, kojim traži da se umirovljenici s mirovinom do 1.500 kuna oslobode plaćanja RTV pristojbe dok za one s mirovinama do 3.000 kuna traže da se prepolovi. Podsjetio je da su još 2016. godine vladajući HDZ obećao da će umirovljenicima s mirovinom ispod 3.000 kuna iznos RTV pristojbe biti prepolovljen, i da će to obećanje realizirati čim dođu na vlast. No, istaknuo je Hrelja, već četiri godine nije se dogodilo ništa.

NEPRAVEDNA ODLUKA IZ 2015. GODINE

Nadalje, kazao je i da je 12. listopada 2015. godine došlo do pomaka kada je Nadzorni odbor HRT-a donio odluku da se umirovljenicima s mirovinom do 1.500 kuna prepolovi iznos za plaćanje RTV pristojbe, ali, kako smatra, riječ je o nepravednoj odluci jer ne uključuje umirovljenike koji su u mirovinu otišli nakon datuma donošenja te odluke. Hrelja i njegov stranački kolega poručili su da njihov zahtjev nije usmjeren protiv javnog medijskog servisa, ali smatraju da se naplata RTV prostojbe može regulirati i na drugačiji način, čime bi se barem donekle smanjilo rastuće osiromašenje građana, pogotovo umirovljenika.

500 MIROVINA ZA PLAĆU RAVNATELJA HRT

Osim toga, Hrelja navodi da neke zemlje svoje starije građane u potpunosti oslobađaju plaćanja pristojbe, a za tim primjerima bi se trebala povesti I Hrvatska jer ukupni cilj treba biti zaštita građana od siromaštva, pojasnivši da zato već peti put predlažu ovu mjeru jer nijedan građanin ne smije biti prepušten sam sebi. Dodao je i da ova mjera ni na koji način neće ugroziti Hrvatsku radio televiziju (HRT) jer, od 1,4 milijuna kuna, koliko HRT mjesečno zaradi od RTV pristojbe, čak 75 posto iznosa odlazi na plaće djelatnika HRT-a dok za plaću glavnog ravnatelja HRT-a čak 500 umirovljenika mora platiti RTV pristojbu, što smatra neodrživim.

USPOREDBA PRISTOJBI U EU S ONOM U HR

Hrelja je iznio i usporedbu visine plaće i RTV pristojbe u nekim europskim zemljama. U Sloveniji, kako navodi, prosječna je plaća oko 8.150 kuna, a RTV pristojba iznosi 95 kuna, u Irskoj je prosječna plaća 24.160 kuna, dok se tamo za RTV pristojbu mora izdvojiti 99 kuna, u Francuskoj je 17.150 kuna prosječna plaća, a RTV pristojba 86 kuna, dok je u Hrvatskoj prosječna plaća 6.400 kuna, a iznos RTV pristojbe je 80 kuna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon