DEMONTIRAN SJEVERNI TORANJ ZAGREBAČKE KATEDRALE

Tekst: B. D.

Foto: Arhiv grada Zagreba

Video: HRT

Nakon nekoliko dana odgađanja, u petak, 17. travnja 2020. kontroliranom eksplozijom plastičnog naboja Hrvatske vojske demontiran je vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale. Naime, zbog vremenskih prilika planirano uklanjanje oštećenog tornja u nedavnom potresu pomaknuto je na 18 sati kada je toranj kontroliranim eksplozijama konačno odvojen od ostatka katedrale i prizemljen građevinskim dizalicom.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački čestitao je svim sudionicima operacije uspješno uklanjanje u potresu oštećenoga zvonika zagrebačke katedrale. Video zapis kontrolirane eksplozije s uklanjanjem tornja zagrebačke katedrale nalazi se u nastavku teksta.

Tijekom cijelog današnjeg dana bilo je zabranjeno kretanje u blizini katedrale, a nakon demontaže 23 tone teškog tornja ta mjera je određena na krug od 120 metara oko zagrebačke katedrale. Osim zagrebačke katedrale oštećene nakon potresa u Zagrebu na popravak i sanaciju čeka još velik broj sakralnih objekata.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon