DEMOGRAFSKI PODACI MODERNE HRVATSKE PORAZNIJI NEGO U EX YU

Tekst: B. D.

Foto: HRT

Dr. sc. Stjepan Šterc, voditelj Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu iznio je zanimljiv ali ujedno i porazan demografski podatak iz kojeg je vidljivo kako se današnje Hrvatske iselilo više ljudi nego za vrijeme Jugoslavije prvenstveno zbog neuređenog društva koje je posljedica lošeg upravljanja zemljom, a naravno da je iseljavanju pridonijelo to što smo već imali tradiciju iseljavanja, osobito u Njemačku, u kojoj su ostale brojne hrvatske obitelji i u kojoj su se mnogi naši građani etablirali.

Dr. Šterc zaključuje svoje posljednje izlaganje u medijima podatkom i paralelnim zaključkom kako se davni san hrvatskih građana o vlastitoj domovini ostvario, ali nažalost život u njoj za mnoge građane daleko je od ostvarenja sna jer se iz Hrvatske iselilo 400 tisuća građana, a iz bivše Jugoslavije u “gastarbajterskom” valu 350 tisuća Hrvata. Samo od ulaska Hrvatske u EU ne tako davne 2013. godine, u Njemačku se iselilo 300 tisuća hrvatskih građana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon