DEMOGRAFIJA NA STRANPUTICI HRVATSKE NACIONALNE POLITIKE

Tekst: R. F.

Foto: G. S.

Prema dostupnoj analizi Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Republike Hrvatske općina Sali na Dugom Otoku rekorder je po potpori koju daje za rođenje prvog i drugog djeteta – po 60 tisuća kuna dok po potporama za treće dijete, od 70 tisuća kuna, prednjače općine Lovreć i Stari Grad.

Po potporama za treće dijete osim općina Lovreć, Stari Grad, Blato i Sali, koji daju po 60 tisuća kuna, slijede Split koji u tu svrhu izdvaja iz lokalnog proračuna 55 tisuća kuna, te Imotski i Cista Provo koji daju po 50.000 kuna.

Na vrhu ljestvice po naknadama za prvo dijete općinu Sali slijede općine Čeminac  s iznosom od 15 tisuća kuna te Pašman, Vir i Vrsi po 12 tisuća kuna. Rođenje drugog djeteta Vir i Pašman podupiru sa po 24 tisuće kuna, a Čeminac, Imotski i Stara Gradiška sa po 20.000 kuna.

U Hrvatskoj  za rođenje prvog djeteta općine u prosjeku izdvajaju 3.174 kune, gradovi 2.900 kuna. Kod drugog djeteta taj se iznos izjednačava, općine izdvajaju 3.969, a gradovi 3.976 kuna. Kod trećeg i svakog sljedećeg djeteta prosječna potpora raste na 7.768 kuna za gradove odnosno 5.995 kn na općine. Samo osam hrvatskih općina ne nudi određeni iznos pomoći kod rođenja djeteta. Za razliku od općina potporu daju je svi hrvatski gradovi, te samo devet od 21 županije.

Osim toga, podaci Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Republike Hrvatske pokazuju da besplatan vrtić za svu djecu imaju samo četiri grada u Hrvatskoj – Belišće, Obrovac, Umag, Vrlika i tek 20 općina – Bale, Baška, Donja Motičina, Draž, Ervenik, Gola, Ivankovo, Kalinovac, Kukljica, Magadenovac, Mrkopalj, Nijemci, Okrug, Otok, Pojezerje, Saborsko, Sali, Smokvica, Vir, Vrsi.

Iz navedenih uopćenih podataka mogli bismo zaključiti kako se proklamirana demografska politika Republike Hrvatske koja zagovara ulaganje u ljudski kapital, djecu i mlade, te u jačanje obitelji, kao važne teme ne samo za Hrvatsku, nego i za Europsku uniju u cjelini, u praksi ne ostvaruju u zacrtanim okvirima dok rezultati na terenu  dematiraju probrane statističke podatke sa sve većim brojem iseljenog stranovništva koje i dalje nazaustavljivo napušta Hrvatsku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon