DEMOGEOGRAFSKA ANALIZA REZULTATA POPISA STANOVNIŠTVA U RH 2021. GODINE

Tekst: Panopticum

Foto: DZS

Rezultati Popisa stanovništva 2021. godine potvrdili su očekivani scenarij – izrazitu depopulaciju na svim prostornim razinama Hrvatske, poglavito u ruralnim, pograničnim i brdsko-planinskim područjima. Iako se posljednjih godina sve više financijskih sredstava ulaže u različite demografske mjere, negativna demografska kretanja u Hrvatskoj dovode u pitanje dosadašnji pristup prema demografskoj revitalizaciji. Posljednji broj časopisa Geografski horizont od 14. ožujka 2023. godine među jednom od tema donosi stručni rad Ivana Majstorića pod naslovom “Demogeografska analiza rezultata Popisa 2021. i potreba za novim pristupom prema demografskoj revitalizaciji Hrvatske”.

U svom radu Majstorić analizira promjenu broja stanovnika u međupopisnom razdoblju 2011.-2021. na razini županija, upravnih gradova, općina i naselja. Osim toga, autor  analizira i postojeći pristup prema demografskoj revitalizaciji Hrvatske, zatim procijenjenu ulogu državne uprave po pitanju demografske revitalizacije. Stručni rad Ivana Majstorića također predstavlja istaknuti primjer dobre prakse prikupljanja demografskih mjera u kojima su ponuđeni neki prijedlozi pomoću kojih bi se mogla ublažiti depopulacija.

Geografski horizont je stručno-informativni časopis Hrvatskog geografskog društva koji neprekinuto izlazi od 1955. godine. Časopis prati pojedine aktivnosti društva kao što su Državno natjecanje učenika iz geografije i sudjelovanja na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi. Radovi se recenziraju i u pravilu objavljuju na hrvatskom jeziku. Časopis izlazi dva puta godišnje. Geografski horizont učenicima i nastavnicima kao dodatnu literaturu preporuča Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Osim toga, Geografski horizont je časopis koji objavljuje stručne radove iz geografije i srodnih znanstvenih područja, kao i interdisciplinarne radove. Radovi su uglavnom usmjereni na Hrvatsku, ali su dobrodošli i radovi koji se bave aktualnim geografskim temama u svijetu. Poželjni su radovi koji daju pregled suvremenih spoznaja u okviru znanstvenih disciplina geografije. Geografski horizont redovito objavljuje putopise te metodički forum koji je podrška nastavnicima u njihovom nastavnom radu. Stalni prilozi časopisa su Karta govori i Mrežni horizonti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon