DEJAN KOVAČ: HRVATSKU ČEKA TUROBNA JESEN I PRORAČUNSKI DEFICIT

Tekst: D. K.

Foto: Panopticum

Hrvatsku nažalost na jesen čeka novi val stečaja i nezaposlenosti, a nakon vala nezaposlenosti i novi val iseljavanja. Slaba turistička sezona, smanjenje izvozno-uvozno bilance i općenito smanjenje potrošnje će rezultirati sa nedovoljnim punjenjem proračuna i samim time sa ogromnim proračunskim deficitom, izjavio je nekadašnji predsjednički kandidat Dejan Kovač.

Ako nećemo raditi ozbiljniji rebalans proračuna, manjak u blagajni ćemo moći nadokaditi samo s dodatnim zaduživanjem. Dodatno zaduživanje koje će odlaziti ponovno u neefikasni državni aparat i puno bitnije u subvencije i poticaje za projekte koji ne mogu jamčiti dovoljan ekonomski rast i fiskalnu održivost. Da pojednostavim, sa skokom zaduženosti na 90-100 posto BDP-a, Hrvatska će morat redovno i u dugom roku generirati godišnji rast BDP-a od 2-3 posto samo da bi otplatila kamate.

Svaka kuna zaduživanja mora biti dobro investirana na način da jamči adekvatan rast. Zaboravite na brodogradilišta, poljoprivredu i ostale industrije koje su ostavštine pred-industrijske revolucije u trenutku kada cijeli svijet se nalazi u 4. industrijskoj revoluciji. Već smo milijarde “utukli” u industrije koje je vrijeme pregazilo i za koje se pokazalo da nismo dobri gospodari.

Četvrta industrijska revolucija je trenutačno i rastuće okruženje u kojem napredne tehnologije i trendovi poput Interneta stvari (IoT), robotike, virtualne stvarnosti (VR) i umjetne inteligencije (AI) mijenjaju način na koji živimo i radimo. Hrvati su poznati inovatori i znanstvenici. Država im ne treba “davati subvencije”, nego ih treba pustiti da stvaraju kroz porezna rasterećenja i olakšice, zaključuje u svom osvrtu Dejan Kovač.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon