DEFETIZAM NA SVEUČILIŠTU U ZAGREBU

Tekst: dr. sc. Marina Čalogović

Foto: UNIZG

U uvjetima pandemije COVID-19 mnogi su društveni tokovi i događaji otkazani, npr. Festival znanosti, javna predavanja, mnoga natjecanja, kulturni događaji, poremećen je nastavni i obrazovni proces, a mnoga su znanstvena istraživanja usporena ili čak zaustavljena. U Zagrebu još i zbog potresa. Zato se mladi znanstvenici s pravom osjećaju pogođenima, njihova su istraživanja prekinuta, očekivanja splasnula, a optimizam se iskopnio. Njihovi postignuti znanstveni ciljevi plod su predanog i često samozatajnog rada uz mnogo odricanja, žrtava i besparice, a “kruna“ je postizanje titule doktora znanosti. Društveno priznanje tog uspjeha je svečana promocija i uručenje diplome. Većini se doktora znanosti to događa samo jednom u životu, i predstavlja svojevrsnu prekretnicu u karijeri. To je dan kada se dobiva priznanje za postignutu najvišu akademsku titulu u životu. Mnogi su na nju čekali godinama pa i desetljećima. Zato je promocija doktora znanosti posebno svečani čin na svim sveučilištima na svijetu.

ZBOG KORONE OTKAZANA PROMOCIJA DOKTORA ZNANOSTI

No, pandemija COVID-19 stavila je na sve nas mnoga ograničenja. Svi se moramo prilagoditi novonastaloj situaciji, pa se tako prilagodbe očekuju i od Sveučilišta u Zagrebu. No, da li je Sveučilište našlo prave modalitete rada koji uvažavaju pandemiju i njegovu društvenu ulogu? Prosudite sami na primjeru promocije novih doktora znanosti koja je bila predviđena za rujan 2020. godine.

Novi doktori znanosti i umjetnosti na Zagrebačkom Sveučilištu dobili su 16. rujna 2020. obavijest o protokolu održavanja promocije koja bi se trebala održati 25. rujna 2020. u Velikoj dvorani Arhitektonskoga, Geodetskoga i Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz pridržavanje potrebnih epidemioloških mjera – mjerenje temperature na ulazu, bez prisutnosti publike i bez rukovanja s dekanom, prorektorom i rektorom. Dva dana kasnije dobili su obavijest da se promocija ipak neće održati u predviđenom obliku i da će se organizirati preuzimanje diploma, medalja, kapa i knjiga te potpisivanje svečane prisege na istoj lokaciji i u isto vrijeme. Tri dana kasnije došla je obavijest da su zaprimljene brojne primjedbe zbog neodržavanja promocije i da se promocija odgađa za neka bolja vremena. Cijena promocije nije mala, a kandidati su još u proljeće 2020. morali Sveučilištu uplatiti 900 kn.

GAY CLUB JAĆI OD PROMOCIJE NOVIH HRVATSKIH DOKTORA ZNANOSTI

Žalosno je da Sveučilište u Zagrebu odustaje od organizacije promocije za nove doktore znanosti i umjetnosti dok se u isto vrijeme u gradu održavaju neke druge manifestacije uz sudjelovanje puno većeg broja ljudi, kao što su na primjer Povorka ponosa (Zagreb pride) i Festival slobode. Sveučilište u Zagrebu se moglo (i trebalo) prilagoditi novonastaloj situaciji i organizirati promociju na otvorenom, recimo ispred zgrade Hrvatskog Državnog arhiva (bivša Sveučilišna knjižnica) koja je jedan od simbola Zagrebačkog sveučilišta, gdje bi se mogle primijeniti epidemiološke mjere za okupljanje na otvorenom, a mogla bi prisustvovati i publika jer za to ima dovoljno prostora, po ugledu na neka strana sveučilišta koja odavno organiziraju promocije na otvorenom, npr. u sveučilišnom parku.

Mislim da ipak ne bi trebalo odgađati svečane promocije novih doktora znanosti ni u Zagrebu niti drugdje, i održati ih makar i u skromnim uvjetima i s maskama, jer to je za nas nove doktore znanosti ipak jedan važan trenutak u našoj akademskoj karijeri kao nagrada za sav uloženi trud, odricanja i žrtve.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon