DEA POJAČALA SURADNJU S HRVATSKOM U SUZBIJANJU TRGOVANJA DROGOM

Tekst: Panopticum

Foto: MUP RH

U trenucima dok je hrvatskoj javnosti plasirana vijest o nesvakidašnjoj ostavci ravnateljice USKOK-a tretirajući pritom domaće stanovništvo poput maloumnih osoba potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović održavao je u Washingtonu niz sastanaka s predstavnicima američke administracije – američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti, Državnom tajništvu i Agenciji za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA). Naime, nakon ulaska Hrvatske u sustav Global Entry dogovoreni su konkretni oblici suradnje oko niza sigurnosnih pitanja – od zaštite granica, podupiranja euro integracija u jugoistočnoj Europi i suzbijanja kriminaliteta droga. Hrvatska je treća članica EU koja je ušla u Global Entry program, što je reputacijski i sigurnosno vrlo značajno za RH.

Hrvatska i SAD žele dodatno unaprijediti suradnju kroz napredno partnerstvo pri čemu američka strana Hrvatsku vidi kao predvodnika i model za suradnju s drugim europskim državama. Tom prilikom je upraviteljica DEA-e Anne Milgram iskazala veliku zahvalu za kvalitetnu suradnju s hrvatskom policijom te je dogovoreno jačanje sigurnosne suradnje s državama jugoistočne Europe u borbi protiv trgovanja drogom.

DEA, odnosno voditeljica agencije Milgram je pritom naglasila posebnu zabrinutost zbog sve veće zlouporabe fentanila, nove pošasti na američkom narko tržištu od koje dnevno umire čak tristotinjak ljudi. Riječ je o do sada najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi koja je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu ovisnost.

SAD žele surađivati s Hrvatskom kako se ta sintetička droga ne bi počela širiti na području Hrvatske i EU. Primijećeno je da se primjese fentanila stavljaju i u ostale vrste od ranije prisutnih opijata. Iako na američko tržište stiže iz zemalja Južne Amerike suptance za njegovu izradu dolaze s azijskog tržišta.

Prema zaključcima s toga sastanka navodi se kako se borba protiv organiziranog kriminaliteta droga ne može voditi lokalno ni regionalno već globalno, obzirom da zbog raširenosti krijumčarenja droga nisu dovoljne nacionalne ni regionalne strategije već se ta borba može učinkovito voditi jedino kroz međunarodnu suradnju.

Podsjetimo, u Zagrebu je 10. studenog 2016. godine u veleposlanstvu SAD u Buzinu svoj ured otvorila DEA (Drug Enforcement Administration), američka agencija za suzbijanje droga, jedna od najvećih i najjačih na svijetu. Riječ je o izuzetno moćnoj i vrlo dobro opremljenoj organizaciji s preko 12 tisuća zaposlenih s 92 ureda u 70 zemalja svijeta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon