“DANI U VALI” – FESTIVAL  BRODOVA, MORA I MORNARA

Tekst: L. Glembay

Foto: eMORJE/A. Luić

U Starome Gradu na otoku Hvaru u petak, 23. rujna 2022. počeo je 4. međunarodni festival brodova, mora i mornara pod nazivom “Dani u Vali”. Festival su organizirali Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, Stari Grad i Turistička zajednica Staroga Grada.

Na trodnevni festival u Starome Gradu stiglo je 60-ak brodova iz Hrvatske – iz Rovinja, Pule, Mošćeničke Drage, Opatije, Selca, Malinske, Krka, Malog Lošinja, Pašmana, Drvenika, Prvića Šepurina, Betine, Murtera, Jezera, Korčule, Vele Luke, Lovrana, Opuzena, Komiže, Splita, Vrboske i Hvara, a većina ih je iz udruga koje se bave očuvanjem hrvatske pomorske baštine. Širu fotogaleriju s manifestacije donosimo u prilogu teksta.

Zemlja partner i počasni gost je Republika Slovenija koju predstavljaju posade pet tradicijskih brodova uz potporu Pomorskog muzeja Sergej Mašera i Fakulteta za pomorstvo i promet te Društvo ljubitelja starih barki iz Pirana, Društvo starih barki iz Izole i turističke zajednice Izole i Portoroža.

Osim svakodnevnih promotivnih plovidaba svih sudionika, održat će se i veslačka regata komiških gundula u kojoj će se u veslanju okušati najmlađi Starograđani, a jedna od atrakcija na moru bit će i promotivno tradicijsko veslanje u kojemu će sudjelovati ženske posade neretvanske lađe i slovenskog topa „Folega“ uz bok muškoj posadi kutera Hrvatske ratne mornarice.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon