DANI OTVORENIH VRATA NSK 2019.

Tekst: Panopticum

Foto: NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 20. i 21. veljače 2019. godine organizira već tradicionalne Dane otvorenih vrata NSK. Manifestacija će se održati u povodu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji se obilježava 22. veljače, na nadnevak kada je otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskog dvora iz 1483. godine.
Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata posjetiteljima je omogućen obilazak Knjižnice pod stručnim vodstvom u 10, 12 i 14 sati. Obilazak uključuje posjet zbirkama građe posebne vrste, Referentnoj zbirci, čitaonicama, Zatvorenom spremištu, tiskari i knjigovežnici. Za sudjelovanje na Danima otvorenih vrata NSK potrebno se najaviti na e-adresu [email protected]. Osim toga, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u srijedu 20. veljače u 13 sati, u sklopu Dana otvorenih vrata NSK, održat će se i predstavljanje monografije „Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha“ u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prilikom kojega će biti i izloženi izvorni crteži toga znamenita austrijskog baroknog arhitekta.
Drugoga dana manifestacije, odnosno 21. veljače, u 11, 13 i 15 sati posjetitelji će imati priliku zaviriti u čaroban svijet devete umjetnosti. Radionice pod nazivom „U svijetu stripa“, posvećene velikanu hrvatskoga stripa Andriji Mauroviću (1901. – 1981.), organizira Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u suradnji s Grafičkom zbirkom NSK, koja ove godine slavi stotu obljetnicu svojega postojanja. U sklopu radionica polaznici će se upoznati s bogatom zbirkom stripovnih crteža Andrije Maurovića koje čuva Grafička zbirka NSK, kao i s postupcima njihove zaštite. Građani, učenici i studenti koji će sudjelovati na radionicama moći će se okušati i u tehnici visokoga tiska na temu stripa. Predviđeno trajanje radionice je sat vremena, broj je mjesta po radionici ograničen na 20, a sudjelovanje je potrebno najaviti na e-adresu [email protected], s naznakom prijava za radionicu „U svijetu stripa“.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon