DANI OTVORENIH VRATA HNB

Tekst: B. D.

Foto: HNB

Hrvatska narodna banka od 20. do 23. svibnja 2019. godine otvara vrata Okrugle dvorane u glavnoj zgradi HNB-a na Trgu hrvatskih velikana u Zagrebu i organizira edukaciju o zaštitnim obilježjima novčanica. Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata posjetiteljima je omogućen obilazak glavne burzovne dvorane nekadašnje Zagrebačke burze za robu i vrednote pod stručnim vodstvom. Nakon razgledavanja zainteresirani će građani od stručnjaka HNB-a moći naučiti prepoznavati krivotvorene novčanice.

Palača Burze otvorena je 1927. godine, a građena je prema projektu poznatoga hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića i vrijedan je spomenik hrvatske arhitektonske baštine. Okrugla dvorana, koja pokazuje svu ljepotu unutrašnjosti zgrade, natkrivena je armiranobetonskom kupolom promjera 21 metar. Pod dvorane prekriven je mozaikom, a središnji dio staklenim prizmama koje omogućuju osvjetljavanje manje dvorane u prizemlju.

Osim razgleda Okrugle dvorane HNB-a, posjetitelji će moći sudjelovati na edukaciji, gdje će imati priliku naučiti kako provjeriti jesu li novčanice kune original ili krivotvorine. Hrvatska narodna banka punu pozornost posvećuje zaštiti od krivotvorenja gotovog novca te se pri dizajniranju novčanica i kovanog novca kuna i lipa posebna pozornost poklanja novim zaštitnim elementima, koji su jednostavni za provjeru, a pritom složeni za imitaciju.

Obilasci su 20., 21., 22. i 23. svibnja 2019. u 13, 16 i 17 sati. Trajanje obilaska je 30 minuta, a trajanje edukacije o zaštitnim obilježjima novčanica je 15 minuta. Prijave za posjete se primaju najkasnije dva radna dana prije predviđenog obilaska Okrugle dvorane, odnosno do popunjenosti grupa na adresu [email protected]

Ulasku posjetitelja u zgradu Hrvatske narodne banke, s obzirom na njezinu funkciju, prethode odgovarajuće sigurnosne procedure. HNB moli za razumijevanje i strpljenje te da u zgradu ne unose velike torbe i naprtnjače, kako bi se spomenute procedure odvijale što jednostavnije i brže.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon