DAN NACIONALNIH PARKOVA EU

Na Europski dan parkova britanski list Guardian predložio je listu od deset najljepših nacionalnih parkova u Europi koje bi svakako trebalo posjetiti. Na tablici top deset našli su se slijedeći parkovi u EU: G. Paradiso, Triglav, Saxon, Oulanka, P. Geres, Sarek, Rago, P. Cros, Kalkalpeni Ordesa. Nacionalnih parkovi u Europi predstavljaju relativno manje poznata i zato izuzetno očaravajuća i  zaštićena područja prirodne ljepote. Ovom prilikom podsjećamo javnost na važnost nacionalnih parkova i parkova prirode koji predstavljaju oaze  netaknute prirode. Posjet takvim zaštićenim područjima najbolji je način da se očuvanje i zaštita

TNP

Tekst: Panopticum

Foto: www.slovenia.info

Na Europski dan parkova britanski list Guardian predložio je listu od deset najljepših nacionalnih parkova u Europi koje bi svakako trebalo posjetiti. Na tablici top deset našli su se slijedeći parkovi u EU: G. Paradiso, Triglav, Saxon, Oulanka, P. Geres, Sarek, Rago, P. Cros, Kalkalpeni Ordesa. Nacionalnih parkovi u Europi predstavljaju relativno manje poznata i zato izuzetno očaravajuća i  zaštićena područja prirodne ljepote.

Ovom prilikom podsjećamo javnost na važnost nacionalnih parkova i parkova prirode koji predstavljaju oaze  netaknute prirode. Posjet takvim zaštićenim područjima najbolji je način da se očuvanje i zaštita prirode na najizravniji način približe javnosti. Zaštićena područja imaju značajnu ulogu u društvenom i gospodarskom razvoju lokalnih zajednica, poslovnog sektora, ali i stanovništva u cjelini. Zaštićena područja nisu važna samo zbog jedinstvenosti prirodnih ljepota i biološke raznolikosti, već su vrlo značajna i zbog dobrobiti koje pridonose cjelokupnom društvu.
Europski dan parkova proglasila je 1998. godine EUROPARC Federacija kako bi preko raznih aktivnosti javnost upozorila na značajnu ulogu zaštićenih područja i njihove vrijednosti. EU dan nacionalnih parkova slavi se 24. svibnja, jer je tog dana 1909. godine u Švedskoj osnovano prvih devet nacionalnih parkova u Europi, što je označilo početak intenzivnije zaštite prirode na našem kontinentu. Na današnji dan u 23 zemlje Europe uključujući Hrvatsku bit će organizirano više od 300 događanja u zaštićenim područjima.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon