DAN HV: PREDSJEDNIK RH PROMAKNUO TRI BRIGADIRKE

Tekst: N. J./Panopticum

Foto: Ured predsjednika

dan hv Milanović na svečanosti vojske je rekao kako rješenja u HV-u nisu jednostavna i zahtijevaju nacionalni dogovor. Nadalje, predsjednik Milanović složio se kako su vojsci potrebna i financijska sredstva, ali da treba vidjeti što se može učiniti.

U prigodi Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti Odluke o odlikovanjima, promicanjima i pohvalama te je dodijelio ukupno 10 odlikovanja.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, odlikovani su kapetan bojnog broda Šime Matas, kapetan fregate Krunoslav Kralj te umirovljeni pukovnik Davorin Horvat.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike  Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su pukovnik Branislav Marić i umirovljeni časnički namjesnik Mario Colić.

Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu, odlikovani su pukovnik Danijel Knaus, pukovnica Melita Komušar, BesimSmajilović i nadnarednik Krešimir Kaštelan.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske ukupno je promaknuo 105 djelatnih časnica i časnika i dva časnika vojna specijalista. U čin brigadira promaknuto je deset pukovnika (od njih tri pukovnice u čin brigadirke) te u čin kapetana bojnog broda dva kapetana fregate. Na svečanosti u Uredu predsjednika promaknuća su primili Marina Svrze, Eniz Jakšić, Abdulah Selimović, Robert Ribarić, Ivan Zečević Tadić, Žarko Divić, Ivan Kotromanović, Davorka Perić, Mate Jukić i Asja Madunić.

U ime odlikovanih i promaknutih obratio sepukovnik Robert Ribarić koji je u svom govoru zahvalio svima koji su prepoznali rad, trudi doprinos u usavršavanju i razvoju postrojbi, ali i Oružanih snaga u cjelini. Također, istaknuo je kako je ovaj događaj poseban poticaj svakom pripadniku Oružanih snaga za daljnji razvoj, usavršavanje, stjecanje novih znanja i vještina.

Na svečanosti u Uredu predsjednika bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid, direktor GS OSRH general-bojnik Krešo Tuškan, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, načelnik stožera-zamjenik zapovjednika HKoV brigadni general Valentin Skroza, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, te mnogi drugi uzvanici.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, posebni savjetnik Predsjednika Republike za kulturu Zdravko Zima, pomoćnica savjetnika Predsjednika Republike za ekonomiju Martina Ciglević, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ivica Kranjčević, stožerni časnik za operativnu potporu Ureda Siniša Marić i stožerni dočasnik za informatičku potporu Ureda Hrvoje Krajačić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon