DAN GEORAZNOLIKOSTI OBILJEŽEN NA RABU

Tekst: Dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: Ljerka Marjanac/ProGEO-Hrvatska

Internacionalni Dan georaznolikosti (6. 10. 2022.) obilježen je na otoku Rabu otvaranjem izložbe na kojoj su predstavljeni novonađeni fosili velikih životinja (praslona i paleoamasije) na otoku Rabu i u njegovom akvatoriju, te otvaranjem trodnevnog internacionalnog Simpozija Geopark and Sciences.

U pozdravnom dijelu je sudionicima prikazan kratki film koji opisuje što je georaznolikost i zašto je značajna jednako kao i bioraznolikost. Film je snimljen povodom proglašenja UNESCOvog Internacionlnog dana georaznolikosti (geodiversityday.org). Simpozij je u ime domaćina grada Raba pozdravio Denis Deželjin, potom Barbara Marelić u ime suorganizatora Pučkog otvorenog učilišta Rab, te Ljerka Marjanac u ime glavnog organizatora udruge ProGEO-Hrvatska.

U sklopu Simpozija održan je niz predavanja s prikazom rezultata novijih znanstvenih istraživanja na Rabu, ali i u zemljama sudionika skupa. Na Simpoziju su sudjelovali sudionici iz 9 država, ali i učenici Osnovne i Srednje škole s Raba, s prezentacijama o svojim projektima i postignutim rezultatima. Izlaganja su obuhvatila niz tema iz ekologije mora, biologije, geografije, geologije, speleologije, arheologije, geo-edukacije i zaštite geološke baštine. Uz sudionike koji su prispjeli na Rab, prezentacije su pratili i zainteresirani Rabljani. S promotivnim materijalima i videom su se predstavili i hrvatski geoparkovi Papuk i Viški arhipelag.

Uz predavanja održala su se i dva obilaska terena na Rabu, jedan po dijelu arheostaze Epario na Loparu, a drugi po Gornjoj Supetarskoj dragi gdje je prikazana georaznolikost na površini od samo jednog kvadratnog kilometra. Nakon Simpozija održana je i trodnevna ekskurzija na područje Paklenice, Novigradskog i Karinskog Mora.

Glavni cilj Simpozija je da se sudionici upoznaju s dobrim primjerima upravljanja geoparkovima i zaštiti geobaštine. Na žalost tijekom terenskog obilaska na pješčanoj plaži Sahari su se iživljavala dva motorista na terenskim motociklima, što je na tom području zabranjeno. To je jedan od žalosnih primjera s kojima se gotovo svakodnevno susrećemo, jer se zalažemo za zaštitu osjetljivih okoliša koji su i staništa rijetkih i ugroženih vrsta a da se istovremeno pojedinci natječu u vandalizaciji prirode. Do kada će to lokalna zajednica trpjeti? Ti motoristi nisu “pali s neba”, pa čine kažnjivo djelo koje je i sankcionirano s 5.000 kn kazne, što je i naznačeno na tabli sa zabranom. Ali tko mari za zabrane kad ih nitko ne poštuje, i nitko ne provodi zakon? Očito treba čim prije uvesti rendžere s ovlastima kažnjavanja prekršitelja, jer bi ubrzo mogli ostati bez prekrasnih motiva koji krase naše turističke brošure.

Simpozij je organizirala udruga ProGEO-Hrvatska u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rab uz financijsku potporu UNESCO-a i IUGS-a kroz IGCP Projekt, Turističke zajednice Rab i Turističke zajednice Lopar, te uz podršku drugih međunarodnih i domaćih institucija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon