CRVENI KRIŽ ZAGREB OBILJEŽIO MEĐUNARODNIO DAN VOLONTERA

Tekst: N. Gotal

Foto: HCK

Na Međunarodni dan volontera, Crveni križ Zagreb slavi dostignuća svojih volontera čiji utjecaj seže daleko izvan neposrednih napora pružanja pomoći. Kroz svoju predanost ovi pojedinci inspiriraju sve da postanu bolji ljudi, njegujući osjećaj zajedničke odgovornosti za suosjećajniji i otporniji svijet.

Sa svojim velikom mrežom volontera, koja broji više od 1.500 pojedinaca, Crveni križ Zagreb kao dio sustava Civilne zaštite igra ključnu ulogu u kriznim situacijama, a 176 osobito aktivnih volontera, koji su odradili preko četiri tisuće volonterskih sati samo u prvih jedanaest mjeseci 2023. godine, podržava sve aktivnosti zagrebačkog Crvenog križa i služi kao primjer sedam načela Crvenog križa – humanosti, nepristranosti, neutralnosti, neovisnosti, dobrovoljnosti, jedinstva i univerzalnosti. Njihovi zajednički napori pokazuju snagu pojedinaca koji se udružuju za zajednički cilj – činiti pozitivnu razliku u životima slabijih i ranjivih.

Većina volontera Crvenog križa Zagreb upoznala se s našom humanitarnom organizacijom kroz program prve pomoći koji se provodi u osnovnim i srednjim školama, kada su imali prilike vidjeti druge posvećene i suosjećajne mlade ljude koji svoje slobodno vrijeme provode na kvalitetan način, pomažući drugima, učeći ih za život važnu vještinu. Mnogi volonteri dolaze u Crveni križ prema preporukama prijatelja i poznanika, što je dokaz da su programi koje provodimo kvalitetni i korisni.

Volonterima Crvenog križa Zagreb nudi se prilika uključiti se u razne aktivnosti – od edukacija i pružanja prve pomoći, psihosocijalne podrške, dobrosusjedske pomoći kroz koju obilaze i pomažu starijim i bolesnim sugrađanima, programa prevencije trgovanja ljudima, radu Socijalnog dućana, akcijama dobrovoljnog darivanja krvi i brojne druge. Oni su uvijek na raspolaganju u izvanrednim situacijama poput potresa, poplava, izbjegličke ili migrantske krize i slično.

Kroz iskustvo u Crvenom križu Zagreb, volonteri imaju priliku steći kompetencije, znanja i vještine koje ne mogu steći u redovnom sustavu obrazovanja, a koje mogu primijeniti u svom svakodnevnom životu, radnom, obiteljskom ili nekom drugom okruženju. Osobito se potiče međusobno umrežavanje mladih te stjecanje prijateljstva i zajedništvo kroz aktivnosti koje ih povezuju.

Dok obilježavamo Međunarodni dan volontera, pozivamo sve građane da se pridruže našoj volonterskoj zajednici. Bez obzira imate li iskustva, koje ste dobne skupine ili iz koje sfere života, u Crvenom križu Zagreb ima mjesta za vas. Za više informacija o volontiranju javite se na mail [email protected] ili broj telefona 01/3778236 i saznajte kako se pridružiti službi humanosti i doprinijeti izgradnji bolje budućnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon