CRVENI KRIŽ GRADA ZAGREBA PREDSTAVIO PLANOVE ZA DJELOVANJE U KRIZNIM SITUACIJAMA

Tekst: N. Gotal

Foto: HCK

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb u partnerstvu s Gradom Zagrebom provodi projekt „Zajedno – razvoj vođen zajednicom“ s ciljem uspostavljanja kvalitetnih i učinkovitih reakcija na katastrofalne događaje koji našu zajednicu mogu pogoditi, kakvima smo proteklih godina svi svjedočili.

Kroz ovaj projekt Crveni križ Zagreb jača vlastite kapacitete za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama te jača suradnju s partnerskom organizacijom u području pružanja potpore lokalnoj zajednici u situacijama krize. Poseban naglasak kroz projekt stavljen je na menadžment i upravljanje volonterima te uvođenje inovativnih alata i mehanizama za razvoj kriznog volontiranja na lokalnoj razini.

„Dokumenti predstavljeni na konferenciji rezultat su višemjesečnog timskog rada djelatnika zagrebačkog Crvenog križa s dugogodišnjim iskustvom djelovanja u kriznim situacijama te doprinose koordiniranom pristupu u rješavanju problema i posljedica krize“, kazala je voditeljica Odjela za socijalno humanitarnu djelatnost, volonterstvo i djelovanje u kriznim situacijama Nina Tenjer.

Koordinatorica volontera Vladimira Čivrag Gosarić i voditelj tehničkih poslova u Odsjeku za logistiku i djelovanje u kriznim situacijama te pripadnik interventnog tima Luka Jalžabetić predstavili su dosad izrađene dokumente.

„Kvalitetna komunikacija između odgovornih službi za upravljanje kriznim situacijama ključna je za otklanjanje posljedica takvih događaja. Planom kriznog menadžmenta i upravljanja volonterima u kriznim situacijama jasno smo definirali postupanje svih raspoloživih snaga u kriznim situacijama. Taj je plan zapravo Standardni operativni postupak Crvenog križa Zagreb“, rekao je Jalžabetić.

„Planom za afirmaciju inovativnih politika u razvoju volonterstva zadali smo okvir za razvijanje volonterstva kroz 12 točaka. Najznačajnije točke odnose se na praćenje i mjerenje učinka volonterskog angažmana, jačanja volonterskih timova za odgovor na krizne situacije unutar i izvan granica naše države te unapređenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u koordinaciji volontera i samom volontiranju“ naglasila je u svojoj prezentaciji Čivrag Gosarić.

„Metodologija za praćenje učinaka volontiranja na život zajednice pilotirana je kroz aktivnost „male građanske akcije“ kroz koje su naši volonteri do danas posjetili stotinjak osoba u riziku od socijalne isključenosti i koje su zdravstveno ugrožene, a akcije se nastavljaju tijekom srpnja. Posjećenim građanima pružena je emocionalna podrška te su im podijeljeni paketi s hranom i higijenskim potrepštinama“, dodala je koordinatorica volontera pojasnivši kako se učinak volontiranja na život zajednice pratio anonimnim upitnikom koji su svi korisnici usluge mogli ispuniti.

„Izrađeni su ključni dokumenti koji će nam pomoći u organizaciji i koordinaciji pri pružanju bržeg i efikasnijeg odgovora u kriznim situacijama. Izradom ovih dokumenata za upravljanje kriznim situacijama napravili smo veliki korak ne samo za našu organizaciju, već i za zajednicu u kojoj djelujemo“, istaknuo je ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava.

Uz izrađene dokumente, u sklopu projekta provedeni su i višednevni Volonterski program za reagiranje u kriznim situacijama te Program izobrazbe zaposlenika i volontera za rad u području zapošljavanja, socijalnog uključivanja i obrazovanja koji se sastojao od osam cjelodnevnih radionica. Uz nadogradnju informacijsko-komunikacijskog sustava za kvalitetniju koordinaciju volontera, djelatnici Crvenog križa Zagreb prošli su i deset radionica za unapređenje digitalnih kompetencija za rad od kuće i organizaciju rada na daljinu.

Jednogodišnji projekt „Zajedno – razvoj vođen zajednicom” (UP.04.2.1.11.0431) vrijedan gotovo 63 tisuće eura (62.787,49 EUR) financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon