COVID – 19: HHO PROTIV PRISILNOG CIJEPLJENJA

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pozvao je u ponedjeljak, 30. studenog 2020. tijela vlasti, zatim medije, političke grupacije i građane na zalaganje za prevenciju kako bi u borbi protiv širenja koronavirusa izbjegli represiju koja je uvijek upitna jer smanjuje prostor ljudskih prava.

HHO podsjeća da je svako ograničenje ljudskih prava, uz međunarodne dokumente, normirano i hrvatskim Ustavom i zakonima, a eventualno ograničavanje ljudskih prava, poput ograničavanja prava na kretanje, koliko god bilo nužno otvara brojne dileme i izaziva prosvjede dijela javnosti, ističe HHO.

Nadalje, iz HHO-a poručuju kako postoji opravdana bojazan da bi tijela vlasti u pojedinim državama mogle nametnuti cijepljenje protiv covida-19 kao obavezno za sve svoje građane, o čemu su i u Hrvatskoj pokrenute rasprave. U HHO drže da je primjenu cjepiva moguće osigurati i na drugi način, poput Australije koja novčano podupire svakoga tko se odluči cijepiti. Zagovaramo cijepljenje, ali ne i prisilu, naglašava HHO. 

Ustavni sud RH zasad je dao legitimitet radu Stožera civilne zaštite, no HHO napominje da ostaje otvoreno pitanje koji je pravi doseg predloženih mjera te da bi neke od njih trebale ipak biti potvrđene i u Hrvatskom Saboru.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon