ČLANOVI SABORSKOG ODBORA ZA NACIONALNU SIGURNOST POSJETILI SOA-IN CENTAR ZA KINERNETIČKU SIGIRNOST

Tekst: Panopticum

Foto: SOA

U četvrtak, 16. veljače 2023., članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora posjetili su Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) gdje im je predstavljen Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e i sustav SK@UT.

Tijekom posjeta Odboru su prezentirani uloga i aktivnosti SOA-e u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora, jačanju kibernetičke otpornosti, kao i izgradnji sposobnosti hrvatskih institucija i društva u prevenciji i suzbijanju kibernetičkih prijetnji.

Globalne kibernetičke prijetnje u stalnom su porastu, a sve veći broj sofisticiranih kibernetičkih napada, uz rastuću ovisnost suvremenog društva o tehnologiji, traži nove pristupe kibernetičkoj sigurnosti. Republika Hrvatska je, posebice kao članica NATO-a i EU-a, meta državno sponzoriranih kibernetičkih napada koji su temeljito planirani, napredni i ustrajni (APT – Advanced Persistent Threat) i koje obilježava visoka razina stručnosti i prikrivenosti počinitelja napada u dužem razdoblju. Državno sponzorirani kibernetički APT napadi usmjereni su na pažljivo odabrane i pomno proučene ciljeve, a provode ih organizirane hakerske grupe koje se povezuje s obavještajnim sustavima pojedinih država.

Kao odgovor na rastuće izazove u kibernetičkom prostoru SOA je 2019. godine uspostavila Centar za kibernetičku sigurnost s ciljem zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora. Također, u cilju podizanja nacionalnih sposobnosti za pravovremeno otkrivanje i zaštitu od kibernetičkih napada SOA i Zavod za sigurnost informacijskih sustava izgradili su SK@UT kao središnji sustav za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno sponzoriranih kibernetičkih napada, APT kampanja te drugih kibernetičkih ugroza, koji se sastoji od distribuirane mreže senzora u ključnim državnim tijelima i pravnim osobama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon