CIVILNA MISIJA INSPIRATION4

Tekst: Karlo Bermanec

Foto: SPACEX/AFP/Netflix

Već smo vidjeli obučene astronaute i milijardere kako odlaze u svemir… ali što je s nama ostalima? Pa, SpaceX će opet ući u povijest. Ovaj put svojom misijom “Inspiration4” lansirati će prvu civilnu posadu u orbitu označavajući prvi korak u potpuno novom poglavlju ljudskih svemirskih letova.

SpaceX planira lansirati četiri civila u svemir na višednevno putovanje oko Zemlje na približno 575 km visokoj orbiti. To znači da će njegovi astronauti letjeti dalje od Zemlje od bilo kojeg čovjeka, s izuzetkom misija Apollo koje su letjele na Mjesec.

Inspiration4 će biti prvi SpaceX-ov slobodni let njegove kapsule Dragon, što znači da neće pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Za razliku od svemirskih letjelica Virgin Galactica ili Blue Origina, Inspiration4 će letjeti znatno više od Bransonove i Bezosove letjelice, na visinu od otprilike 575 km iznad Zemlje, mnogo dalje od Međunarodne svemirske stanice koji kruži oko Zemlje na orbiti visokoj približno 400 km. Osim toga, posada namjerava u humanitarne svrhe prikupiti milijune dolara za Istraživačku bolnicu St Jude, kako bi pomogla u pronalasku lijeka za rak.

Letjelica Dragon

Svemirska letjelica Dragon može prevesti do 7 putnika u Zemljinu orbitu i nazad, pa i dalje u svemir. To je jedina privatna svemirska letjelica s ljudskom posadom koja trenutno leti, opet s izuzetkom ruskih i kineskih, i sposobna je vratiti značajne količine tereta na Zemlju, i do sada je prva privatna letjelica koja je odvela posadu na međunarodnu svemirsku postaju ISS. U ovom slučaju umjesto poklopca na otvoru za pristajanje na ISS, imati će promatračku kupolu.

Raketa Falcon 9

Falcon 9 je dvostepena raketa za višekratnu uporabu koju je projektirao i proizveo SpaceX za pouzdan i siguran prijevoz ljudi i tereta u Zemljinu orbitu, i izvan nje. Falcon 9 je prva svjetska raketa za višekratnu upotrebu u orbitalnoj klasi. Ponovna upotreba omogućuje SpaceX-u da više puta ponovno koristi najskuplje dijelove rakete, što zauzvrat smanjuje troškove pristupa svemiru.

Teret

Putujući u bestežinskom stanju brzinom većom od 27.360 kilometara na sat, posada će izvesti pokuse osmišljene kako bi proširili naše znanje o svemiru. Teretni kapacitet letjelice Dragon je 3310 kg od kojih 165,5 kg bit će dodijeljen za potrebe posade, kao i za znanstvenu opremu namijenjenu istraživanju i eksperimentiranju s gravitacijom. Inspiration4 je osmišljen tako, da mu je dodijeljena najveća moguća nosiva masa pri ovom vrijednom istraživanju, pružajući pristup prostoru za inspirativne projekte koji inače nisu u stanju prevladati prepreke tradicionalnih svemirskih istraživanja.

Posada

Zapovjednik misije je milijarder Jared Isaacman, koji je svojevremeno napustio srednju školu. Isaacman je 1999. godine iz podruma svojih roditelja osnovao tvrtku za obradu plaćanja na malo Shift4 Payments. Shfit4 Payments je servis poput PayPala, koji pruža siguran portal za obradu plaćanja. Jared Isaacman je 2011. g. s partnerima osnovao tvrtku Draken International koja iznajmljuje taktičke zrakoplove i osposobljava pilote za američku vojsku. Isaacmanova tvrtka posjeduje oko 70 borbenih zrakoplova, i smatra se najvećim privatnim zračnim snagama. On je i sam pilot, a letio je i kao član tima Black Diamond Jet Team koji je civilni akrobatski tim za aeromitinge.

Pridružuje mu se:

Hayley Arceneaux, medicinska sestra u Dječjoj istraživačkoj bolnici St. Jude, gdje je i ona nekad bila pacijent. Hayley će služiti kao medicinski član misije, a u djetinjstvu je preživjela rak kostiju. Ona će biti prva osoba koja će letjeti u svemiru s protezom, jer u nozi ima metalnu šipku koja zamjenjuje kost uklonjenu zbog tumora. Zabrinuta je zbog učinka g-sila tijekom uzlijetanja i slijetanja na njenu umjetnu bedrenu kost, iako je to već prošla kroz trening u centrifugi bez štetnih učinaka. Ako se i ona snađe u samoj misiji, misli da bi mogla promijeniti standarde koji se koriste za procjenu budućih astronauta. Ujedno će kao najmlađi Amerikanac letjeti u svemir.

Sian Proctor, pilotkinja misije, profesorica je geoznanosti na South Mountain Community Collegeu u Arizoni i znanstveni komunikator koja je odmalena sanjala o odlasku u svemir. Njen je otac radio za NASU na postaji za praćenje misije Apollo 11 na otoku Guamu. Sian Proctor se u 2009. g. prijavila za astronauta, ali na kraju nije bila izabrana. Nakon toga je mislila da joj se snovi o odlasku u svemir nikada neće ostvariti, sve dok nije dobila poziv od misiju Inspiration4.

Chris Sembroski je veteran zračnih snaga koji radi za tvrtku Lockheed Martin. On je bivši savjetnik Svemirskog kampa i bit će specijalist misije za let, odgovoran za korisni teret za izvođenje pokusa i upravljanje brodskim teretom. Sembroski je pohađao Embry-Riddle Aeronautical University u Daytoni na Floridi, gdje je diplomirao profesionalnu aeronautiku. Osvojio je mjesto na letu nakon što je dao donaciju bolnici Sv Jude u kampanji prikupljanja sredstava organiziranu u sklopu programa Inspiration4.

Od imenovanja u veljači 2021. posada je prošla intenzivnu obuku. Obično NASA-inim astronautima treba otprilike dvije godine da se obuče za svoje misije, ali za posadu Inspiration4 taj je period skraćen na samo pet mjeseci, od travnja do rujna 2021. Obuka je započela testovima u centrifugi kojom se testira sposobnosti pilota i astronauta da izdrže gravitacijske sile koje će iskusiti tokom leta. Kako bi približili doživljaj stvarnosti, inženjeri SpaceX-a uključili su podatke iz prethodnih svemirskih letova u simulator za obuku, kako bi lakše predočili vožnju letjelicom tijekom lansiranja, povratka u atmosferu i slijetanje u ocean. Tijekom tih faza posada može doživjeti ubrzanje od 4 do 6 g.

Lansiranje

Lansiranje je predviđeno za 16. rujan 2021. u 1 sat ujutro po našem vremenu, ali točno vrijeme polijetanja odabrat će se tek na temelju vremenskih prognoza za mjesta lansiranja i slijetanja. Konačno, zaželimo prvoj civilnoj svemirskoj posadi sreću i nadajmo se da će let proći bez problema.

Inspiration4 bit će povijesna misija iz mnogo razloga, ali označava i novu eru svemirskih letova, gdje bi obični civili poput vas ili mene mogli jednoga dana krenuti u svemir. Mislim još uvijek postoji problem trenutnih cijena koje koštaju milijune dolara, ali ova je misija mali korak prema tome da svemir postane pristupačniji nego što je to ikada bio prije.

Ako ste znatiželjni, možete lansiranje Inspiration4 pratiti na stanicama SpaceX-a, Youtubeu, ali i na Netflixu.

Opis slika:

Naslovna fotografija: Posada misije “Inspiration4”

Slika 1 – Svemirska letjelica Dragon montirana na Falcon 9 raketu/SPACEX

Slika 2 – promatračka kupola svemirske letjelica Dragon /SPACEX

Slika 3 – Svemirska letjelica Dragon / kapsula za posadu /SPACEX

Slika 4 – Falcon 9 raketa dijelovi/SPACEX

Slika 5 Zapovjednik misije Jared Isaacman / snimio : PATRICK T. FALLON/AFP

Slika 6 – Hayley Arceneaux/SPACEX

Slika 7 – Sian Proctor, pilotkinja misije /NETFLIX intervju

Slika 8 – Chris Sembroski /SPACEX

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon