CISAC: PORAST GLOBALNIH PRIHODA OD AUTORSKIH PRAVA

Tekst: N. M.

Foto: CISAC

Globalni prihodi od autorskih prava repertoara s više područja stvaralaštva, glazba, audiovizualna umjetnost, likovna umjetnost, književnost, kazalište, porasli su u 2021. godini za 5,8 posto u odnosu na 2020. godinu. No, s ukupnom vrijednošću od 9,6 milijardi eura, ti su prihodi i dalje ostali ispod ukupnih globalnih prihoda u godini prije izbijanja pandemije Covid19.

Unatoč porastu „digitalnih“ tantijema od 27,9% kojeg je potpomognuo rast prihoda od pretplate na streaming servise, naplate u 2021. i dalje su ukupno u cijelom svijetu bile 5,3% niže nego u 2019. godini.

Analiza ovih prihoda i prateće izvješće osvjetljava više činjenica: katastrofalan učinak dvogodišnjih zabrana nastupa u živo uslijed pandemije, velik potencijal za daljnji digitalni rast ali i hitnu potrebu za mjerama koje će osigurati veću vrijednost autora na tržištu streaminga.

U nastavku teksta navodimo neke od najvažnijih naglasaka Globalnog izvješća o prihodima od autorskih prava za 2022. koje je objavio CISAC (Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja), i to kako slijedi:

  • Novi i prošireni ugovori o digitalnom licenciranju društava članova CISAC-a, zajedno sa rastom pretplate streaminga, pomogao je da se prihodi s digitalnog tržišta povećaju za 27,9%. Međutim, unatoč razvoju streaminga koji se ubrzao tijekom COVID-a, tzv. digitalni prihodi još uvijek čine samo 32,6% ukupnih prihoda od tantijema za autore. To je, za usporedbu, manje od polovice udjela digitalnih prihoda koji idu diskografskoj industriji.
  • Prihodi od nastupa na koncertima i priredbama (nastupi uživo) ostali su gotovo nepromijenjeni u 2021. godini i iznosili su 1,6 milijardi eura. To je i dalje 45,8% niže od prihoda s tog izvora u 2019. godini.
  • Prihodi od korištenja i emitiranja djela u radijskom i televizijskom programu, što je u cijelom svijetu tradicionalno najveći izvor autorskih prihoda, ostao je više-manje otporan na pandemijsko vrijeme, uz zabilježen tek nešto manji pad od 1,8% u 2021. godini.
  • Glazbeni repertoar bio je jedini koji je prijavio povećanje tantijema za 7,2% u 2021. u odnosu na 2020. godinu, no i taj porast još je daleko od prihoda u predpandemijskoj 2019. godini. U području dramske umjetnosti zabilježen je pad prihoda od 13,8%, u audiovizualnom sektoru pad je iznosio 2,8%, a u području likovne umjetnosti 1,2 posto.
  • Kontinenti s najvećim rastom prihoda su Europa (porast od 7,5%) i Afrika (porast od 17,1%) dok je jedino na području Južne Amerike zabilježen pad prihoda, uslijed pada koncerata i nastupa koji je iznosio 44 posto.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon