CIOS GRUPA: ODBACUJEMO PAUŠALNU ODGOVORNOST ZA DOGAĐAJE NA ODLAGALIŠTU OTPADA JAKUŠEVEC

Tekst: CIOS Grupa d.o.o.

Foto: Panopticum

Potaknuti aktualnim događanjima na Odlagalištu otpada Jakuševec, izražavajući ponajprije žaljenje zbog ozljeđivanja radnika Zagrebačkog holdinga, kao jedan od članova zajednice ponuditelja kroz društvo grupacije EKO-FLOR PLUS d.o.o., a koje temeljem provedenog postupka javne nabave (zaključenog u listopadu 2022. godine) za „građenje, održavanje i upravljanje PODSUSTAVIMA odlagališta otpada Jakuševec“ izvršava na toj lokaciji dio ugovornih poslova, odbacujemo paušalnu odgovornost koja nam se, kroz pojedine objave, insinuira.

S ciljem točnog i istinitog informiranja u obvezi smo izvijestiti javnost kako se EKO-FLOR PLUS d.o.o., kao i ostali članovi zajednice ponuditelja, pridržavaju ugovora, uputa i odredbi propisanih tehničkim uvjetima i projektnom dokumentacijom, sve u skladu s navedenim dokumentima i pravilima struke.

U skladu s time, članovi zajednice ponuditelja ugovorene radove obavljaju samo prema planu izvođenja radova te projektnoj dokumentaciji Zagrebačkog holdinga. Sve faze izvođenja radova nadzirane su na čak tri razine: kroz projektantski nadzor, stručni nadzor nadzornog inženjera te nadzor naručitelja kroz posebnu organizacijsku jedinicu Zagrebačkog holdinga nadležnu za praćenje provedbe i realizacije svih ugovora koji se odnose na podsustave odlagališta. U „tijelo odlagališta“ ugrađuje se isključivo otpad kojega Zagrebački holding (kao naručitelj) doprema i za koji utvrdi da se, sukladno projektnoj dokumentaciji i dozvolama koje Zagrebački holding posjeduje, može ugraditi, a što je Zagrebački holding, kao naručitelj, propisao i dokumentacijom za nadmetanje u kojoj se izričito navodi da „Investitor provodi nadzor prihvata otpada i odgovoran je za sadržaj otpada koji je istovaren na odlagalište.“.

Uloge i odgovornosti naručitelja, nadzornih tijela naručitelja te izvršitelja radova utvrđene su javno dostupnom natječajnom i ugovornom dokumentacijom na koju, prije izjava i objava kojima se prejudicira bilo čija odgovornost, svakako upućujemo (putem Elektroničkog oglasnika javne nabave RH – EOJN.HR, oznaka: 2022/S 0F2-0029420 od 25. 7. 2022.).

Svakako, podržavamo sva nastojanja gradonačelnika i Gradske uprave kojima se namjeravaju utvrditi stvarni razlozi koji su do odrona doveli, kao i eventualne odgovornosti naručitelja, izvođača, projektanta i nadzora.

Zagreb, 4. prosinca 2023.

CIOS GRUPA d.o.o.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon