ČIJI JE TESLA?

Piše: dr. sc. Nenad Raos

Foto: Time

Amerikanac: Ne znam odakle je došao naš izumitelj Nikola Tesla. U nekim izvorima piše da je bio Srbin, u drugima da je bio Hrvat, a u trećima Austrijanac. Gdje je Tesla rođen?

Hrvat: Rođen je u hrvatskoj pokrajini Lici, u selu Smiljani.

Amerikanac: Onda je dakle Hrvat.

Srbin: Nije, nego Srbin.

Amerikanac: Kako to?

Srbin: Pa lijepo. Tesla je po narodnosti bio Srbin, a ne Hrvat. Hrvati su naime katolici, a Srbi pravoslavci – ne postoji hrvatska pravoslavna crkva. Štoviše, Teslin otac je bio pravoslavni svećenik, čak je sina predodredio za to zvanje.

Amerikanac: To baš ne razumijem. U Americi imamo mnogo vjera, pa opet smo svi Amerikanci. Može li Srbin biti protestant, budist ili agnostik?

Srbin: Može.

Amerikanac: A katolik?

Srbin: Može i to.

Amerikanac: No dobro, pustimo sad vjeru na stranu. Možda bi najbolje bilo reći da je Tesla Srbin rođen u Hrvatskoj, zato jer su Teslini roditelji došli iz Srbije.

Hrvat: To ne može biti, jer Teslini roditelji nisu došli iz Srbije. Oni tamo nikad nisu živjeli. Nisu živjeli ni njihovi roditelji, ni roditelji njihovih roditelja, ni djedovi njihovih djedova.

Amerikanac: Pa odakle su došli?

Hrvat: Došli su iz Hrvatske, doselili su se u Liku iz hrvatskog primorja.

Amerikanac: Onda su bili Hrvati!

Srbin: E, nisu.

Hrvat: Baš jesu. Neki Teslin predak, ne sjećam se više koji, zagledao se u hrvatsku pravoslavku, pa je nije mogao oženiti dok nije prešao na pravoslavlje. Zbog ljubavi čovjek će sve napraviti, pa i promijeniti vjeru…

Amerikanac: Ne vidim neku razliku. Katolici i pravoslavci su, koliko znam, kršćani. Vjeruju u jednoga Boga, u Isusa Krista, u božje trojstvo, štuju iste svetce, posebice Bogorodicu. Razlika je samo u liturgiji.

Hrvat: I u tome što pravoslavci ne priznaju primat pape. Postoje katolici koji imaju prvoslavni, grčki obred – to su grkokatolici.

Srbin: I po dogmi filioque.

Amerikanac: Što je to?

Hrvat: To je, filioque, po latinski „i od sina“, naime katolici kažu da Duh Sveti dolazi od Oca, ali i od Sina, dok pravoslavci kažu da dolazi samo od Oca, no Sin mu u tome pomaže.

Amerikanac: Koliko ja to razumijem, moglo bi se reći – da se poslužimo kemijskom usporedbom – da je nastajanje Duha Svetoga po katolicima reakcija drugog reda, dok je po pravoslavnima to katalizirana reakcija prvog reda. Katalizator je naravno Isus Krist.

Hrvat: Malo si zabrazdio. Vratimo se mi hrvatskom izumitelju Nikoli Tesli.

Srbin: Ne hrvatskom nego srpskom.

Hrvat: Za svakoga tko se rodio na tlu Hrvatske može se reći da je hrvatski, bez obzira na narodnost.

Amerikanac: Tako jest! Svatko tko je rođen u Americi, bez obzira odakle su mu došli roditelji, je Amerikanac. Može čak biti izabran za predsjednika.

Srbin: Ali Tesla nije rođen u Hrvatskoj!

Amerikanac: Kako to? Evo, na karti se vidi da se selo Smiljani nalazi u Hrvatskoj.

Srbin: Ali to onda nije bila Hrvatska, nego Austrija.

Hrvat: E, baš nije. Hrvatska je bila „trojedina“ kraljevina u okviru Austrougarske monarhije. Franjo Josip je bio austrijski car ali i hrvatski kralj, zbog toga se monarhija zvala k. u. k., „kaiserlich und königlich“. Štoviše, u Teslinoj putovnici piše da je rođen u Hrvatskoj.

Srbin: Da, piše, piše. Ali u doba kada se Tesla rodio, taj dio današnje Hrvatske nije bila Hrvatska, nego Vojna Krajina.

Amerikanac: A gdje se nalazila Vojna Krajina? U Austriji?

Hrvat: Nalazila se dabome u Hrvatskoj.

Srbin: Ali nije bila pod vlašću hrvatskog bana ni hrvatskog plemićkog sabora, nego pod izravnom upravom austrijskih vojnih vlasti.

Amerikanac: Možemo reći da je taj dio Hrvatske bio okupiran. Recimo, kako što danas u Bosni imamo neki oblik vojne uprave. Ili kao što je sjeverna Francuska bila u Drugom svjetskom ratu pod njemačkom upravom. Nije zbog toga prestala biti Francuskom niti su Francuzi zbog toga postali Nijemci.

Hrvat: Baš tako!

Srbin: E, nije. Onda biste mogli reći da je Karađorđe, začetnik srpske dinastije, bio Turčin jer se rodio i živio u Turskoj carevini.

Amerikanac: E sad mi baš ništa nije jasno…

Srbin: Tesla je bio prije Austrijanac nego Hrvat jer je osnovnu školu završio na njemačkom jeziku.

Amerikanac: Zar su mu roditelji bili Austrijanci?

Srbin: Ma ne, oni su u kući govorili srpski, to im je bio materinski jezik.

Hrvat: Nisu govorili srpski nego hrvatski!

Amerikanac: Znači li to da su Srbi u Hrvatskoj govorili srpski?

Hrvat: Naravno da nisu. Govorili su, kao što i danas govore, istim jezikom kao i svi drugi, hrvatskim jezikom.

Amerikanac: Ja to ne razumijem. Koja je zapravo razlika između hrvatskog i srpskog jezika?

Hrvat: Razlika je mala, ali bitna. Standardni hrvatski jezik razlikuje se od standardnog srpskog po tome što Hrvati govore ijekavskim, a Srbi ekavskim dijalektom.

Srbin: Ali nitko ne govori standardnim jezikom, posebice to nije bio slučaj u Teslino doba.

Hrvat: To je točno. U Hrvatskoj imamo mnogo dijalekata, često toliko različitih da se sugovornici ne razumiju.

Srbin: Pa kad je to točno, onda je točno da i srpski jezik ima mnogo dijalekata. Jedan od dijalekata je štokavsko-ijekavski, kojeg ste vi Hrvati, pokatoličeni Srbi, uzeli za svoj standardni jezik.

Amerikanac: Koliko razumijem, štokavsko-ijekavski dijalekt je i hrvatski i srpski. Nije li hrvatski drugo ime za srpski jezik?

Srbin: Jest.

Hrvat: Nije.

Amerikanac: Sad baš više ništa ne razumijem. Znate, ja sam učio kvantnu fiziku. Po toj teoriji vas dvojica možete istovremeno biti dvije čestice i dva vala. Nitko na svijetu ne razumije zašto je to tako, no u praksi teorija savršeno funkcionira. Bio Tesla Srbin, Hrvat, Austrijanac ili Amerikanac, neosporno je da svjetli, mislim svjetli njegova izmjenična struja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon