ČETNIČKI VOJVODA NIKOLA KALABIĆ I DALJE POPULARAN MEĐU GRAĐANIMA SRBIJE

Tekst: Panopticum

Foto: Danas

Nakon što je sud u Valjevu po drugi puta odlučio rehabilitirati četničkog vojvodu Nikolu Kalabića, u Srbiji se i dalje vodi javna polemika oko stvarne uloge komandanta tzv. Gorske kraljevske garde tijekom II. svjetskog rata. Povodom presude suda u Valjevu pojedini mediji u Srbiji su pokrenuli ankete iz kojih se može saznati kako vojvodu Kalabića trećina građana Srbije smatra zločincem, trećina “vitezom”, a trećina Srba još nije odlučila kako ga nazvati. Na tragu toga osvanule su naslovnice u mnogobrojnim srbijanskim medijima u utorak, 9. kolovoza 2022. godine.

Naime, povijesne činjenice govore kako je starojugoslavenski oficir vojvoda Kalabić operirao po Srbiji i borio se uglavnom protiv komunista a bio je poznat po nadimku Ras-Ras. Bilo kako bilo, čini se da je četnički pokret i dalje popularan u Srbiji a prava istina o slučaju vojvode koji je, navodno, druknuo Dražu Mihailovića partizanima 1945. godine saznati će se nakon što se do kraja otvore arhivi KOS-a i tajne jugoslavenske policije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon