CBDC – PRAVA POZADINA PROJEKTA “DIGITALNI EURO”

Tekst: P. H.

Foto: L. I.

Digitalni novac centralne banke (CBDC) je digitalna verzija nacionalne valute određene zemlje koju izdaje i podupire njena središnja banka. Može se koristiti na isti način kao i gotov novac, a može se pohraniti i prenijeti elektronički.

PROGRAMABILNI OBLIK NOVCA

Mnoge zemlje razmatraju CBDC kao način da moderniziraju svoje sustave plaćanja i poboljšaju financijsku uključenost građana, ali stvarna implementacija i upotreba CBDC-a još su u razvoju i podliježu regulatornom odobrenju te nose sa sobom moguće opasne posljedice po slobodu i demokraciju.

CBDC je programabilni oblik novca izgrađen na tehnologiji sličnoj kriptovalutama Bitcoin ili Ethereum. CBDC radi kao kupon/vaučer. Može se programirati da ograniči kupnju samo odobrenih artikala. To nije novac koji želimo, to nije naš novac. Bezgotovinske digitalne transakcije trenutno se odvijaju korištenjem kreditnih kartica i bankomata. Takve se transakcije ne mogu kontrolirati izvana poput CBDC-a.

UGLJIČNI OTISAK

CBDC omogućuje političarima i bankarima da digitalno prate i kontroliraju svu vašu potrošnju. Svaka transakcija se zauvijek bilježi. Za razliku od kriptovaluta, nema anonimnosti (Izvršna naredba 14067 – CBDC Tracker).

CBDC-u se može dodijeliti praćenje ugljičnog otiska kako bi se ograničila vaša mogućnost kupnje artikala poput plina i mesa, odnosno država kroz vašu potrošnju prati koliko ste kupili goriva, mesa, koliko puta ste putovali avionom i slično.

Pomoću CBDC-a se može ograničiti vaš boravak odnosno onemogućiti veći broj putovanja i potrošnje od dopuštenog. Digitalni ID je način da potvrdite svoj identitet pomoću kombinacije osobnih podataka, vjerodajnica i biometrija, kao što su otisci prstiju i prepoznavanje lica. Može se koristiti za razne svrhe, kao što je pristup državnim uslugama, bankarstvu ili dokazivanje vaše dobi za online kupnju. Kaže se da je digitalna osobna iskaznica osmišljena kao sigurniji i praktičniji oblik identifikacije od tradicionalnih osobnih iskaznica kao što su vozačka dozvola ili putovnica.

DOBAR I POSLUŠAN GRAĐANIN

Isto tako sa CBDC država, odnosno određena stranka na vlasti vam može potencijalno izbrisati količinu valute s računa ako je niste potrošili u zadanom vremenu. Također porez ne morate plaćati jer će vam ga odmah oduzeti ili onemogućiti pristup vašem digitalnom novčaniku. Sve to može ako niste “dobar i poslušan građanin”.

Drugim rječima, potpuna kontrola vašeg trošenja, pa zato samo naprijed, dajte državi svoju privatnost u cijelosti i neka se brine o vama jer država zna najbolje!

MOĆNO SREDSTVO

99 posto ljudi u Hrvatskoj nema pojma o projektu “digitalni euro” koji će biti gotov krajem godine i nastojat će ga što prije uvesti u optjecaj. Zato građane treba educirati da na vrijeme prepoznaju što se “iza brda valja”. Pod firmom jednostavnosti i ukidanja naknada u plaćanjima želi se uvesti digitalna valuta koja nam može zagorčati život jer je izuzetno moćno sredstvo u rukama onih koji nisu na strani čovjeka, slobode i demokracije – već na onoj drugoj.

Podržite nastojanja da se onemogući ukidanje gotovine. Nije glavni problem EU i svijeta gotov novac, već pravednija raspodjela novca odnosno bogatstva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon