CAVA DI MONFIORENZO – KAMENOLOM FANTAZIJA: ISTARSKI GEOLOŠKI SPOMENIK PRIRODE

Tekst: N. H.

Foto: I. S. S.

Na području grada Rovinja projektom GeoIST3A u kojem su partneri TZ Rovinj, JU Natura Histrica i Grad Rovinj, uređen je krajem 2021. godine geološki park Cave di Monfiorenzo – Kamenolom Fantazija. Ova je lokacija zaštićena kao geološki spomenik prirode još 1986. godine, a cilj projekta je upravo njegova valorizacija. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Lokalitet predstavlja jedinstveni primjer sedimentologije karbonatnih stijena, jedan je od najvažnijih i najinteresantnijih kamenoloma svijeta, lokacija do danas nije bila primjereno uređena niti valorizirana. Projektom GeoIST3A je uspostavljen okvir za održivo upravljanje ovim zaštićenim područjem te je napravljena prezentacija njegovih specifičnosti. Uređenjem geološkog parka Grad Rovinj i Istarska županija su dobili novi edukativan i turistički sadržaj vezan za prirodnu baštinu.

Obilaskom geološkog parka posjetitelji mogu upoznati zanimljivu geološku povijest Istre i Hrvatske te kako i kada su nastale stijene na području Istre. Također mogu saznati zbog čega je kamenolom Fantazija jedan od najvažnijih lokaliteta u svijetu kao i važnost drugih geoloških lokaliteta u Istri. Kamenolom se nalazi 1,5 km od grada Rovinja u predjelu Monfiorenzo (toponim) uz cestu Rovinj-Bale i predstavlja jedinstven primjer sedimentologije vapnenca. Njegova je površina – 4,05 ha i pravi je prirodni fenomen budući se smatra jednim od najvažnijih i najinteresantnijih kamenoloma svijeta.

Nadalje, na spomeniku prirode u Istri vidljivi su slojevi genetski različitih tipova dolomita s očuvanim detaljima teksture, strukture dijagenetskih i genetskih karakteristika, koji ukazuju na procese djelatnosti modrozelenih algi, okamenjivanja šupljinica nastalih truljenjem algi, oscilacija morske razine, izmjenu plime i oseke, uzastopna vlaženja taloga morskom vodom i njegova isušavanja. Stijene iz ovog kamenoloma služe za znanstveno objašnjenje postanka sličnih stijena u svijetu, koje sadrže samo neke, a ne kao Fantazija sve dokaze i pokazatelje takvog tipa postanka. To znači da je kamenolom Fantazija etalon ili standard za sva ostala nalazišta stijena takvog tipa postanka. Također vidljiv je proces okršavanja i nastanka manjeg spleleološkog objekta sa jamskim ulazom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon