“CASINO BANKARSTVO” POD ISTRAGOM PUČKE PRAVOBRANITELJICE EU

Tekst: R. F.

Foto: RF1

Pučka pravobraniteljica Europske unije objavila je u utorak, 21. siječnja 2020. da propituje kadrovske rošade između bankovnog regulatora i privatnog sektora, te da je pokrenula istragu o prijelazu nekadašnjeg direktora Europske agencije za banke (EBA) Adama Farkasa  u utjecajnu bankarsku lobističku udrugu. Istraga se temelji na pritužbi organizacije Change Finance koja tvrdi da je prijelaz izvršnog direktora EBA-e u AFME stvorio sukob interesa. Naime, EBA je u rujnu 2019. godine priopćila da je njezin izvršni direktor Adam Farkas podnio ostavku jer namjerava postati izvršni direktor Udruženja financijskih tržišta u Europi (AFME). U AFME-i nisu željeli komentirati odluku o istrazi, a Farkas nije bio dostupan za komentare. Pučka pravobraniteljica provodi istrage o mogućim nepravilnostima u institucijama EU-a, međutim njezine odluke nisu obvezujuće.

Kako saznaju mediji, agencija je Farkasu postavila nekoliko uvjeta, uključujući i 18-mjesečnu zabranu savjetovanja AFME i njezinih članova o temama izravno povezanima s njegovim radom u EBA-i u prethodne tri godine. Pojedini zastupnici u EU parlamentu upozorili su da su uvjeti previše blagi, ustvrdivši da je posrijedi još jedan primjer prakse rotirajućih poslova, upitno glatkog prijelaza europskih dužnosnika na unosne poslove u privatnom sektoru. Na Farkasevu poziciju u EBA-i predložen je Gerry Cross, dužnosnik za regulaciju u Irskoj središnjoj banci. U razdoblju od 2011. do 2015. godine bio je direktor za lobiranje u AFME-u.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon