ČAROBNI SVIJET GALAKSIJA – PREDAVANJE ASTROFIZIČARKE VERNESE SMOLČIĆ O TAJNAMA SVEMIRA

Tekst: D. Hrupec

Foto: MZO

Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno – popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju četvrtkom, dvaput mjesečno. Ovog četvrtka, 23. ožujka 2023. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu predavanje će održati prof. dr. sc. Vernesa Smolčić pod nazivom “Čarobni svijet galaksija”.

U predavanju se govori o galaksijama u svemiru i kako ih astrofizičari opažaju, proučavaju te kako dokučuju njihov razvoj kroz svemirsko vrijeme. Dotiče se i pitanje kako nam u svemu tome može pomoći novi svemirski teleskop James Webb.
Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić svjetski je priznata astrofizičarka te redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavala u SAD-u, Njemačkoj i Australiji, a nakon devet godina rada i usavršavanja na najboljim sveučilištima na svijetu vratila u Hrvatsku. Istražuje stvaranje i razvoj galaksija, aktivne galaktičke jezgre, radiogalaksije te izvangalaktičko stvaranje zvijezda. Članica je brojnih međunarodnih kolaboracija, a u nekima od njih je na voditeljskim funkcijama, kao u Cosmic Evolution Survey (COSMOS) te The Ultimate XMM Extragalactic Survey. Objavila je više od 140 znanstvenih radova, a za svoj je rad primila brojne nagrade, kao što su: Ernst Patzer Award, Zagrepčanka godine 2014., Priznanje Fakultetskog Vijeća PMF-a za značajno znanstveno postignuće i doprinos ugledu PMF-a, COSMO znanstvenica godine 2015., Državna nagrada za znanost za 2017. godinu, Nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH za 2019. godinu za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti, te ju je hrvatsko izdanje časopisa Forbes uvrstilo u najuspješnije ljude generacije 2013.

Uz prestižni (i prvi u Hrvatskoj) ERC Starting Grant za projekt “Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba”, vodila je brojne znanstvene projekte. Aktivno popularizira znanost, vodi projekt nazvan Astroučionica: web platformu namijenjenu popularizaciji astronomije. Redovito drži javna predavanja o astronomiji, Državna je koordinatorica za popularizaciju Međunarodnog astronomskog saveza za Hrvatsku te je posebno aktivna u godišnjoj proslavi žena i djevojaka u astronomiji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon