CAPPELLI: KAKO MOLITI TURISTIČKU KRUNICU

Tekst: B. D.

Foto: Ured predsjenika RH

Da nam je turistička sezona zbog epidemije koronavirusa više nego ugrožena svjedoči današnja prisutnost ministra turizma, doduše u magarećoj klupi, na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost iako tamo formalno ne pripada, a koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović i Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a koja se održala u Zagrebu 5. ožujka 2020. godine.

GOOD MORNING, MR. CAPPELLI…

Naime, a prema vijestima koje pristižu samo iz zagrebačke zračne luke, koronavirus je, osim što je poharao ljudske živote širom svijeta, započeo krojiti ovogodišnju bilancu hrvatskih zračnih luka s negativnim predznakom po broju putnika koji zrakoplovima pristižu u Hrvatsku. Samo prema već najavljenim privremenim otkazima međunarodnih letova prema hrvatskoj metropoli od strane zrakoplovne kompanije Korean Air do 23. travnja 2020., privremene otkaze i smanjenja u redu letenja prema Zagrebu donjeli su Qatar Airways i Emirates.

GURA PROBLEM POD TEPIH

Međutim, nakon što je surovu turističku stvarnost uvidio cijeli svijet, čini se da je ozbiljnu prijetnju hrvatskom turizmu konačno spoznao i resorni ministar Gari Cappelli, ali s određenim odmakom smanjene globalne optike. Ako je suditi po njegovoj reakciji, koronavirus ga previše ne zabrinjava jer mu Uskrs ove godine pada nešto ranije nego prošle pa za konkretne mjere spašavanja sezone neće čekati uskrsne nego prvomajske praznike. A to što nam tradicionalni prvosvibanjski gosti iz Italije, Austrije i Njemačke neće doći iz posijanog medijskog straha od epidemije, u ovom trenutku je hrvatskom ministru turizma očito manje važno. Nadalje, ne brine Cappellija ni tvrda činjenica da se Hrvatska s solidnom predsezonom ove godine može praktično pozdraviti.

NESKLAD PODATAKA MINISTRA TURIZMA I MINISTRA FINANCIJA

Zbog zaustavljanja bookinga izazvanog širenjem koronavirusa, a posebno u hrvatskom neposrednom okruženju, turistički prihodi od dolazaka i noćenja manji za oko 20 milijuna eura, odnosno pet posto manje od 486 milijuna eura koliko smo ostvarili u istom razdoblju prošle godine. Istodobno, ministar financija Zdravko Marić uoči današnje Vladine sjednice izvijestio je da je broj izdanih fiskaliziranih računa u turističkoj branši manji za deset posto, što je različit podatak od onog kojeg je Cappelli prezentirao hrvatskoj javnosti.

ZAZIVANJE BOGA

Na upit novinara koji prate rad vlade s pitanjem postoji li rezevni plan za spašavanje turističke sezone u slučaju da se epidemija nastavi širiti, Cappelli je kao prvu vatrogasnu mjeru naveo podmirivanje troškova hrvatskim izlagačima na odgođenom sajmu turizma u Berlinu, ako im organizator ne vrati već uplaćena sredstva. Kao drugu mjeru je naveo snažniju promociju Hrvatske na inozemnim tržištima ako epidemija ne posustane do samo njemu zacrtanog prvog svibnja 2020. Kao treću mjeru spašavanja ovogodišnje turističke sezone resorni ministar je naveo pogled u nebo i zazivanje Boga s nadom se da će epidemija dotad završiti. Jedino što danas Cappelli nije rekao jest kako s krunicom u ruci s puno izrečenih Zdravomarija prevladati krizu molitve kada je u pitanju prihod države od turizma koji čini preko 20 posto BDP-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon