BYE, BYE UK

Tekst: M. Š.

Foto: AFP

Ujedinjeno Kraljevstvo od 1. veljače 2020. na uređeni način prestaje biti članicom Europske unije, stupanjem na snagu sporazuma koji je postigla s Europskom unijom. Temeljem Sporazuma o povlačenju u prijelaznom razdoblju, koje traje do 31. prosinca 2020., nema promjena za građane i poslovnu zajednicu, te se stoga europsko pravo nastavlja primjenjivati do navedenog datuma.

Europski politički vrh prijelazno razdoblje smatra prekratkim i nedovoljnim za uređivanje novih odnosa. Glavni europski pregovarač Michel Barnier nedavno je kazao da se u tom okviru može ostvariti jedino “vitalni minimum”. S druge strane, britanski premijer Boris Johnson te pregovore želi zaključiti što prije i odlučno odbija produženje prijelaznog razdoblja. Dakle, Britanci će do 31. prosinca 2020. i dalje primjenjivati europska pravila, no neće imati pravo glasa u europskim institucijama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon