BUDŽETI KOPRODUKCIJA KOJE SUFINANCIRA HAVC

Tekst: V. Krulčić

Foto: N1

Ljeto je 2021. godine. Riječ transparentnost se izlizala od upotrebe, u rasponu od tete iz kioska koja prodaje novine s plaćom od 3,5 do 4 tisuće kn netto do predsjednika Vlade i Republike s plaćama koje su šest, pa i više puta veće od plaće “tete iz kioska”.

I u HAVC-u “papagajski” se ponavlja kako su oni transparentni, ali eto europske uredbe o zaštiti osobnih podataka i o intelektualnom vlasništvu (autorskim pravima) im ne daju manevarskog prostora da recimo javnost sazna tko su redatelji filmova koji su prijavljeni na javni poziv za manjinske koprodukcije, a koji nisu prošli “kriterije” umjetničke savjetnice gdje Miljenke Čogelje.

ZANIMLJIVI BUDŽETI

Ipak, pozivajući se na pravo za pristup informacijama saznali smo budžete filmova koje će HAVC sufinancirati kao manjinske koprodukcije u 2021. godini. Budžeti su, u najmanju ruku, “zanimljivi.

Najmanji je budžet debitantskog filma SIRIN crnogorskog redatelja Senada Šahmanovića – 542 tisuće eura.

OD VARDARA DO TRIGLAVA

Najveći je budžet filma KAJMAK makedonskog redatelja Milče Mančevskog – 1 milijun i 256 tisuća eura. Slični su budžeti srpskog filma PUKOTINA U LEDU gdje Maje Miloš – 1 milijun i 242 tisuće eura, te slovenskog ŠTERKIJADA Igora Šterka – 1 milijun i 239 tisuća eura. Budžet filma DOMAĆINSTVA ZA POČETNIKE australskog redatelja Gorana Stolevskog je pak 840 tisuća eura.

Zanimljivo je spomenuti da je na prvom ovogodišnjem roku HAVC-a odbijenicu dobio srpski film METAMORFOZE u kojem glavnu ulogu igra Ksenija Marinković, a da je na drugom roku prihvaćen, ali u postprodukcijskoj fazi. To je prvijenac redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Glušćevića.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon