BUDUĆNOST HRVATSKOG TURIZMA LEŽI U EKO ZELENIM HOTELIMA

Tekst: A. Radoš

Foto: Lollipop

Obiteljski mali hoteli pokretači su novih turističkih trendova u Hrvatskoj. Naime, nacionalna udruga obiteljskih malih hotela pokreće novi brend u hrvatskom turizmu. Iako ih ima tek oko 400, od čega ih je više od 200 učlanjeno u Nacionalnu udrugu, postali su jedan od najpoznatijih brendova s vrhunskom personaliziranom uslugom, a mnogi od njih rade 365 dana u godini. Unatoč velikim posljedicama koji je pandemijska kriza ostavila na njihovo poslovanje, odlučili su se za veliki iskorak na hrvatskoj turističkoj sceni, kreiravši novi nacionalni brend Eco zeleni hoteli, odgovarajući na taj način na sve veće potrebe suvremenih putnika o ekološki prihvatljivom smještaju.

Obnovljivi izvori energije, ušteda energije i vode, zelena nabava, lokalna hrana, poslovanje bez opasnih kemikalija, uz dodatne aktualne module sigurnost i covid free…, samo su neki od preduvjeta prestižne eko oznake, koja ovisno o razini održivog poslovanja.

Pred Nacionalnom udrugom obiteljskih malih hotela nije lagan zadatak, no vrlo su optimistični i već su krenuli s prvim edukacijama članova. Nakon edukacije, slijedi ciklus investicija koji će trajati najmanje dvije godine pa se prvi eko zeleni obiteljski i mali hoteli mogli pojaviti na tržištu početkom 2023. godine. Kako stvari stoje, zeleno poslovanje postalo je nužnost ne samo zbog zahtjeva osviještenih gostiju za ekološki prihvatljivim smještajem, nego i zbog velikih ušteda za hotelijere. Osim toga, iznimno je važno da na ovaj način nacionalna udruga obiteljskih malih hotela daje svoj doprinos dekarbonizaciji planete.

Podsjetimo, EU do 2030. godine namjerava smanjiti ispuštanje štetnih plinova za najmanje 55 posto, što je ispod količine stakleničkih plinova koja se emitirala tijekom 1990., a do 2050. godine Europa se obvezala postati ugljično neutralni kontinent.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon