BRITANCI UVODE KONTROLE KORIŠTENJA MOBITELA U PROMETU

Tekst: R. I.

Foto: HAK

Kako javlja HAK, tehnologija svakodnevno napreduje, a s njom dolaze i nova praktična rješenja u vidu uređaja koji će biti postavljen na britanske ceste. Uređaj je razvila tvrtka Westcotec. Isti može detektirati koristi li se mobitel u automobilu. Zasad neće biti direktnog kažnjavanja samo na osnovu rada uređaja, nego će se pomoću posebne vizualne signalizacije uz cestu upozoravati vozače da ne koriste mobitel u vožnji. Ne radi se o prometnoj kameri nego o detekcijskom uređaju. On ima mogućnost prepoznati korištenje mobitela bez uključenog Bluetootha u automobilu, odnosno bez hands free uređaja. Nedostaci su da, naravno, ne može razlučiti koristi li mobitel vozač ili netko od putnika u vozilu.

Uređaj će biti raspoređen na više lokacija, a na jednoj od njih će patrolirati policijska jedinica i zaustavljati vozače za koje se sumnja da koriste mobitel. Pritom slijedi ugodni razgovor s organima reda, a ako se policajci i vizualno uvjere da koriste mobitel – kažnjavanje.

Nažalost, statistike pokazuju da razlike između vozača i vozačica gotovo i nema – i jedni i drugi rado koriste mobitele u vožnji, a ta navika je iznimno opasna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon