BRITANCI UOČI IZBORA NEZADOVOLJNI PONUDOM POLITIČKIH STRANAKA

Tekst: B. D.

Foto: BBC

Rasprave oko Brexita produbile su političke podjele u Britaniji u zadnje tri godine, a posebno uoči prijevremenih izbora koji se trebaju održati u četvrtak, 12. prosinca 2019. Naime, prema provedenim anketama mnogi birači nezadovoljni su svojim političkim liderima i odaju nesigurnost kome dati glas, uključujući Johnsonove i Corbynove predstavnike u strankama, koji govore slično. Obje su se stranke prije nekoliko mjeseci nadale velikim dobicima na izborima u postotku glasova, ali ankete pokazuju da im podrška pada.

Britanski ekonomski Institut za fiskalne studije, analizirao je izborne programe laburista i konzervativaca i zaključio da nijedna strana nema vjerodostojan plan potrošnje ili da je iskrena prema biračima kada su financije u pitanju. Po britanskom većinskom izbornom sustavu, u kojem se svaki zastupnik bira u izbornoj jedinici, birači ionako ne mogu izravno izabrati tko će voditi zemlju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon