BRAZILSKI SUD ZAŠTITIO PRAVO NA IME I SPRIJEČIO NGO U MANIPULACIJI DRUŠTVA

Tekst: O. I.

Foto: Terceiro Tempo

U četvrtak 29. listopada 2020. godine donesena je zanimljiva i ujedno važna sudska odluka. Naime, u najmnogoljudnijem gradu u Brazilu – Sao Paulu, sudac drugostupanjskog suda Jose Carlos Ferreira Alves naložio je brazilskom NGO-u “Católicas pelo Direito de Decidir” (Katolici za pravo odlučivanja), koja se zalaže za ubijanje nerođene djece, uklanjanje riječ “katolik” iz imena njihove organizacije. Brazilski sudac je u presudi utvrdio da postoji radikalna nespojivost između vrijednosti koje oduvijek promiče Katolička crkva i onoga za što se zalaže dotična organizacija. Dakle, riječ „katolik“ nespojiva je s organizacijom koja zagovara ubijanje nerođenih. Sudac je također naglasio da Katolici za pravo odlučivanja nemaju odobrenje za upotrebu katoličkog imena, što zahtijeva Zakonik kanonskog prava. NGO-u je zapriječena simbolična novčana kazna od približno 175 američkih dolara ako nastavi koristiti riječ „katolici“ u svom imenu.

Sudska odluka je rezultat tužbe koju je podnio brazilski Don Bosco Center for Faith and Culture Association, a njihov predsjednik je izjavio da je “Crkva uvijek jasno osuđivala pobačaj kao težak grijeh protiv pete Božje zapovijedi “Ne ubij!”, te kako je uporaba katoličkog imena bila u svrhu subverzije i stvaranja konfuzije među ljudima. U Brazilu su legalni pobačaji dopušteni samo u tri slučaja: trudnoće koja je posljedica silovanja, u slučaju rizika po život trudnice i anencefalije fetusa. Zanimljivo, brazilski NGO “Católicas pelo Direito de Decidir” izdanak su američkog NGO-a “Catholics for Choice” (Katolici za izbor), koja je oformljena početkom 1970-ih godina i koja je bila upletena u pripremanju terena za donošenje zloglasne odluke Roe v. Wade koja je do danas u smrt poslala više od 60 milijuna američke nerođene djece.

NGO-a “Catholics for Choice” i njezine sestrinske organizacije dosad su financirali Rockefeller Foundation, Ford Foundation i Playboy Foundation, inače poznate kao redoviti donatori najveće proabortivne organizacije, Planned Parenthood-a koja je osobito aktivna među siromašnim i crnačkim svjetskim stanovništvom. Najraniji „dobročinitelji“ lažnih katoličkih organizacija bili su Religious Coalition for Abortion Rights (RCAR) and the National Abortion Rights Action League (danas NARAL). Potonja je najpoznatija po tome što je pomoću lažnih anketa o smrtnosti ilegalnih pobačaja i širenjem laži i dezinformacija o Katoličkoj crkvi odigrala ključnu ulogu u legalizaciji pobačaja u SAD-u. Zaključno, bitno je naglasiti da ovom odlukom brazilskog suda nije ugrožena sloboda govora, već je zaštićeno pravo na ime i spriječena njegova zloupotreba u svrhu manipulacije društvom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon