BRAZILSKE VIOLINE OD PVC CIJEVI

Tekst: B. J.

Foto: C. K.

U Brazilu postoji jedna posebna škola u kojoj učenici sviraju na violinama načinjenima od PVC cijevi. Riječ je o projektu pod nazivom Locomotiva s ciljem da učenje glazbe postane dostupnije što većem broju djece.

Nadahnut venezuelanskom inicijativom iz 1975., ovaj kulturni projekt pokrenut je 2009. godine u brazilskoj pokrajini Sao Paulo. Nudi besplatan pristup satovima glazbe za djecu i tinejdžere koji si to inače ne mogu priuštiti. Međutim, oni moraju imati instrument – u ovom slučaju violinu ili violončelo – kako bi učili i vježbali. Jedini problem je što su to skupi i mnogima nedostupni instrumenti, pogotovo ako se gledaju kvalitetnije izvedbe.

Međutim, jedan od izrađivača violina došao je 2018. godine na ideju da za izradu instrumenata koristi PVC cijevi. Petrokemijska tvrtka Braskem, koja je i sponzor projekta, osigurala je PVC cijevi i cijevi sa svojih gradilišta i hidrauličnih instalacija. Inače, graditelji glazbala trebaju dosta vremena i umijeće da tim industrijskim dijelovima udahnu drugi život pretvarajući ih u glazbene instrumente.

Proizvodni proces sastoji se od 42 koraka koji uključuju aktivnosti kao što su rezanje, grijanje, uokvirivanje i obrezivanje. Na kraju, ove violine od PVC-a koštaju samo 300 reala, odnosno 45 eura. One omogućavaju sve većem broju djece i tinejdžera u dobi između 7 i 17 godina da pristupe satima o kojima su sanjali i da sviraju u orkestru udruge.

Projekt Locomotiva je neprofitna organizacija koja pomaže mladim ljudima u području Parque João Ramalho u Santo Andréu kroz glazbeno obrazovanje. Cilj mu je društveno i kulturno integrirati djecu i adolescente kroz glazbeni trening, probuditi njihove talente i preobraziti njihov svakodnevni život.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon