BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJA IZLOŽBA “DUAL” ŽELIMIRA HLADNIKA I ANDREJA KURTINA U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

Tekst: Ana Bernard

Foto: Hrvatski kulturni dom

U utorak, 19. prosinca 2023. u riječkoj Galeriji Kortil otvara se izložba autora Želimira Hladnika i Andreja Kurtina, dobitnika Nagrade galerije Kortil na protekloj godišnjoj izložbi članova HDLU Rijeka. Izložba će ostati otvorena do 15. siječnja 2024. godine. Izložba Dual predstavlja dva autora, dvije individue, različitih generacija, umjetničkih osobnosti i senzibiliteta, čiji se rad manifestira u različitim umjetničkim medijima. Motivi su nam predstavljeni u paru, dvojini, u svjetlosti i tami, kao da u intimnom umjetničkom procesu uspostavljaju ravnotežu između dviju krajnosti. Naziv ciklusa otkriva drugu dimenziju vremena koje odmiče i luta nekim drugim umjetničkim procesom.

Želimir Hladnik predstavlja se s ciklusom radova Vrijeme može čekati čije monolitne forme u drvu i gipsu tvore cjelinu koja je započeta prije petnaestak godina te odaju autorov osjećaj za materijal i ravnotežu skulpturne mase.

Andrej Kurtin u novom ciklusu simbolički prezentira svjetlost i tamu koji se manifestiraju u parovima motiva, izdvojeni kao znakoviti trenuci postojanja prirodnog svijeta. Pritom umjetnik radi odmak od dosadašnjih mitoloških i književnih predložaka te narativnih prikaza.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon