BOŽIĆNA ČESTITKA IZ N. YORKA: AGIUS I BRAMMERTZ NAJAVILI PRESUDU RATKU MLADIĆU SREDINOM 2021.

Tekst: B. D.

Foto: UN

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS), nasljednika Haškog suda (ICTY) koji je od 1993. do kraja 2017. sudio počiniteljima ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, Carmel Agius, u svom posljednjem ovogodišnjem obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, izjavio je da se izricanje presuda Ratku Mladiću, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću očekuje u svibnju, odnosno u lipnju 2021. godine. Naime, kako navodi Agius, tijekom suđenja u tim predmetima došlo je do zastoja uslijed pojave koronavirusa kao i zdravstvenog stanja pojedinih optuženika.

Podsjetimo, Mladić je uhićen u svibnju 2011., a suđenje mu je počelo godinu dana poslije. Prvostupanjskom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Osim Mladića i dvoje bivših djelatnika Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) – Jovica Stanišić i Franko Simatović, koji su optuženi za progon, ubojstva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH, također čekaju presudu u ponovljenom suđenju po istoj optužnici iako ih je Haški sud još 2013. godine oslobodio krivnje.

Osim Agiusa, Vijeću sigurnosti UN-a obratio se i glavni tužitelj MMKS-a Serge Brammertz, predstavivši godišnji izvještaj Tužiteljstva u kojem je istaknuo važnost traganja za nestalim osobama na području bivše Jugoslavije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon